Книга представя връзката на Васил Левски с Русе

Мисия

06-07-2021, 09:16

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Без затруднения преминава пробното машинно гласуване в област Русе

Посещавал ли е Русе Апостолът на свободата – това е един от въпросите, който винаги е будил сериозно вълнение в русенската общественост. Именно представяната в момента книга в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в крайдунавския град „Васил Левски и Русе. Исторически бележки, статии и документи“ – второ преработено и допълнено издание“ се опитва да даде адекватен и достоверен отговор. Според авторът й – Стоян Стоянов – Комитски, твърдението е абсолютно вярно. Той подари новото издание на заместник областния управител Синан Хебибов.

„Благодаря Ви, че има хора като Вас, които пазят българския дух и ценности за следващите поколения! От страниците на книгата Ви струи голямата любов, която гори във Вас към безспорно една от най-ярките за България личности, а именно Апостола на свободата – Васил Левски. Въпреки безспирния интерес към неговото битие, то за съжаление все още голяма част остава забулена в историята.“, заяви Синан Хебибов при срещата си със изследователя.

„Безспорно е, че славният път на Дякона минава неколкократно през Русчук и околностите му, а Вашият труд несъмнено е полезен и ценен за историческото самосъзнание на русенци! Използвайки повода, бих искал да засвидетелствам уважението си към Вас и да Ви уверя в категоричната си подкрепа занапред! Поддържайте огъня на родолюбието и нека искрата на патриотизма ни води и в най-трудните моменти на изпитания! Продължавайте да търсите и да намирате отговори на въпросите от историческото битие! Бъдете смел и достигайте до нови хоризонти на познанието!“, допълни още заместник областният управител Хебибов.

Стоян Стоянов – Комитски е роден през 1974 година в Разград. Магистър, педагог по предучилищна и начална училищна педагогика. От 15 години работи в сферата на управлението на образованието в Русе. Повече от 10 години организира уроци по родолюбие за децата на Русе. Дългогодишен деятел на Народно читалище „Христо Ботев - 1908“ – Русе, секретар на клуб „Традиция“ – Русе. Автор е на публикации в областта на предучилищната педагогика и методологията на обучението, на историята на комиксовото изкуство, а също и на историческа тема за миналото на Русе (в частност по темата за връзките на Левски с Русчук). Автор на първото самостоятелно проучване „Васил Левски и Русе“ (2014) и на документалните изложби: „Познатият и непознат Апостол“ (2017, 2018), „Памет, без която не можем“ (2018, 2019), „Васил Левски и Североизтокът“ (2019) и „Русенските пътеки на Васил Левски“ (2020). Съставител и издател е на вестниците „Ботев лист“ и „Васил Левски“. Носител е на „Награда Русе“ (2013) и „Неофит Рилски“ (2019). Основава експозицията „Музей на комикса“ в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ – Русе (2014).

На следния уеб адрес може да бъде открит линк с кратък паметен лист относно връзката на Васил Левски с Русе: https://www.ruse.bg/da-se-znae-i-da-se-pomni-nyakolko-purvi-neshta-po-temata-levski-i-ruse-pamyatenu-listu.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов