Без затруднения преминава пробното машинно гласуване в област Русе

При засилен интерес и без особени затруднения преминава обявеното в Русенско демонстрационно пробно машинно гласуване. Новината стана ясна от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и председателя на Районната избирателна комисия Милена Хинкова.

Над 300 души от всички осем общини в региона в рамките на три дни изявиха желание да се запознаят отблизо с възможността за машинен вот седмица преди изборите за народни представители. Сред най-често срещаните проблеми обаче се оказва неправилното поставяне на смарт картата в четеца на електронните устройства. От РИК предупреждават, че картата трябва да се постави в машината със златния чип нагоре. Тя трябва да бъде натисната почти до средата, докато се усети леко щракване. Така машината ще бъде активирана за гласуване. На екрана следва да се появи надпис „Моля, изчакайте“, което означава, че машината се зарежда с електронната бюлетина, която изглежда по абсолютния същия начин като хартиената. Съветите на специалистите са тя да бъде разгледана спокойно и ако номера на партията, коалицията или независимия кандидат, за когото съответното лице иска да даде гласа си не е на първа страница, то да се натисне бутона „следващ“ в долната част, което ще позволи отваряне на втората страница. Изборът трябва да бъде извършен чрез лек натиск с пръст върху екрана. Направеният избор ще бъде маркиран с „X” и ще стане по-тъмен от останалите. По същия начин стоят нещата и при отбелязването на преференция, като там номерата започват от 101. След направения избор е необходимо да се натисне бутона „преглед“ в долния край на екрана. Това ще даде възможност да се видят номера на партията или коалицията, както и имената на кандидата при гласуване с преференция. Ако всичко е наред се избира бутона „гласуване“, за да се приключи даването на гласа. В случай, че гласоподавателят установи, че не е отбелязал правилно избора си или иска да промени вота си, ще трябва да избере бутона „промени избора“, който се появява в средата на екрана. Тази опция ще върне лицето в първа страница от бюлетината. Отново ще е нужно да се извърши преглед и да се избере бутна „гласуване“. След това машината ще разпечата разписка с вота на избирателя. Тя също трябва да бъде проверена от лицето, упражняващо правото си на глас и съответно да бъде сгъната с теста навътре. Гласоподавателят следва да извади картата и да я върне на член на секционната избирателна комисия. Колкото до разписката от устройството тя трябва да бъде пусната в урната, а след това гласоподавателят да се подпише в избирателния списък, че е гласувал и да си вземе личната карта, която е оставил на секционната комисия при вземането на смарт картата.

Всеки може да се запознае с кратък видео материал относно машинното гласуване на уеб сайта на ЦИК. Видеото е достъпно чрез следния линк: https://www.cik.bg/bg/ns11.07.2021/campaign/machine-voting.

Съвместната информационна кампания между РИК и Областна администрация – Русе продължава и през следващата седмица. В понеделник демо устройства ще бъдат разположени в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“. Жителите на населените места ще имат възможност да се запознаят с новата система за упражняване правото си на глас съответно от 09.00 и от 10.30 часа. Продължават и обученията на членовете на секционните избирателни комисии.

Утре се очаква в Русе да пристигнат и 209 000 хартиени бюлетини, които да гарантират напълно вота в случай на софтуерен проблем с електронните устройства. Веднага след разтоварването те ще бъдат съхранявани в Областна администрация – Русе, като тяхната сигурност ще бъде обезпечена с денонощна полицейска охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на общините от региона в максимално кратки срокове. Точният час на пристигане ще бъде обявен в понеделник.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов