Област Русе е на първо място в страната при осигуряване на преброители и контрольори

Епидемичната обстановка в страната наложи отлагане на сроковете за подготовка и провеждане  на преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. То ще се състои от 7 септември до 3 октомври 2021 година. По време на първата кампания за набиране на преброители и контрольори в страната, за област Русе бяха подадени 566 заявления за преброители или 85% от необходимите бройки. Поради отлагане на преброяването,  се наложи да бъде направена нова кампания за потвърждаване участието на лицата, подали вече заявления, както и за набиране на нови кандидати. Тя се проведе в периода 17 май – 10 юни. Обобщените резултатите на Националния статистически показват, че област Русе е на първо място в страната по брой регистрирани кандидати за преброители и контрольори за провеждане на преброяването.

На проведеното в Областна администрация Русе заседание на временната Областна преброителна комисия с председател д-р Стефка Караколева – заместник областен управител на Област Русе и секретар Диана Самхарадзе – Директор на ТСБ – Север.

На  заседанието бе обсъден и приет актуализиран Организационен план с график на дейностите за подготовка и провеждане на преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 година.

Според плана предстои оповестяване на списъци с одобрените преброители, контрольори и резерви до 30.07.2021 г. по общини.  През същият период ще се направи и разпределение на лицата по контролни райони и преброителни участъци. До 03.09.2021 г. ще бъдат организирани обученията, сключването на договори и разпределението на материалите.

Електронното преброяване ще стартира  в 0.00 ч. на 07.09.2021 г. и гражданите ще могат да се регистрират и преброят до 17.09.2021 г., като ще трябва да запазят получения код. Преброителите ще посещават  домакинствата от 18.09.2021 г. до 03.10.2021 г. Областната преброителна комисия ще изготви доклад за преброяването до Председателя на Централната преброителна комисия в срок до 01.10.2021 г. на база докладите на Общинските преброителни комисии на територията на област Русе. Ще бъдат извършени и контролни преброявания за проверка на обхвата  и точността на регистрацията.

На територията на област Русе има 1252 преброителни участъци,  като 867 от тях са в град Русе. Приети са 32 повече заявления за преброители и 41 повече за контрольори от първоначалния план за региона, като най-голям интерес има в общините Две могили (13 повече преброителя) и Иваново (9 повече контрольора).

Директорът на ТСБ – Север Диана Самхарадзе съобщи, че образец на анкетите ще бъде публикуван и на сайта на Националния статистически институт. Системата за електронно преброяване  е многократно тествана и с една регистрация ще може да се преброи цялото домакинство. Издава се електронен код, който ще трябва да се продиктува на преброителя. Преброяването се извършва на база настоящ адрес, а не постоянен такъв по лична карта. Лицата, живеещи в чужбина не следва да се преброяват на постоянните им адреси, тъй като предстои и преброяване в целия ЕС до края на годината. В студентските общежития, социалните домове, защитените жилища, здравните заведения и дори хотелите ще се преброяват и временно пребиваващите. От НСИ са категорични, че няма да има опасност някой да бъде преброен два пъти и същевременно, се следи стриктно да се спазват защитата на личните данни и противоепидемичните мерки. Всички преброители ще имат баджове с QR кодове, с които ще могат да се идентифицират пред гражданите. По този начин достоверността им ще може да бъде проверявана. Ще има и кол център, за цяла България, където хората могат да задават въпросите си.

В края на заседанието, заместник областния управител д-р Караколева, която е и председател на временната Областна преброителна комисия, заяви, че общините в Област Русе са си свършили чудесно работата по медийното представяне на кампанията за набирането на преброители, като подчерта, че ако все още има желаещи да се запишат за преброители, те могат да кандидатстват до 15 август 2021г.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)