Красимира Стоянова стана „Почетен гражданин на Русе“

Днес примата на Виенската опера Красимира Стоянова бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Русе“ за цялостния ѝ принос към издигане престижа на българската музикална култура и образование.

По традиция официалната церемония се провежда на Празника на града 6 май, но поради професионален ангажимент тогава Стоянова не успя да присъства.

„С културата си, с възрожденския подтик и сила на духа, Русе може да бъде само пример за всички градове, претендиращи да имат традиции в културата“, заяви Стоянова и призна, че приема Малката Виена за своя втори роден град.

Красимира Стоянова е родена във Велико Търново, а музикалния си талант разгръща в Средното музикално училище „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе със специалност цигулка. След дебюта си в Софийската национална опера тя е забелязана от директора на Виенската опера Йохан Холендер. От есента на 2003 г. до момента Красимира Стоянова е постоянен гост-солист там.

През2009 г. тя бе удостоена с престижното звание „Камерзенгерин“ от австрийския министър на образованието, изкуствата и културата, което е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци.

През 2007 г. Красимира Стоянова е обявена за „Музикант на годината“ от предаването „Алегро Виваче“ на БНР, а през 2015 г. получава почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Освен че работи с най-големите диригенти на нашето време, Красимира Стоянова е и най-значимият частен дарител на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. С предоставените от нея лични средства беше изцяло обновен концертният роял „Steinway D“ и са реновирани десетки пиана. По случай 60-годишнината на училището и като жест към децата на Русе, през ноември миналата година тя организира и едноседмичен майсторски клас, в който даде възможност на младите класически певци да почерпят от нейния професионален опит и вдъхновение.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)