Красимира Стоянова ще бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на град Русе“

Оперната прима Красимира Стоянова ще  бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на град Русе“.  Това решиха общинските съветници на своето 16-о заседание на Общински съвет – Русе.

Предложението беше прието единодушно от председателския съвет на 13 ноември  2020 г., а днес решението е вече факт.

Красимира Стоянова е творец с ярка международна кариера, представяща българското певческо изкуство на най-престижните оперни и концертни зали и фестивали по света – Метрополитън опера и „Карнеги хол“ в Ню Йорк, Кралската опера „Ковънт гардън“ и „Роял Албърт хол“ в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус в Берлин, Музиферайн и Концертхаус във Виена, Залцбургския фестивал, „Номори“ опера в Токио, Театро Колон в Буенос Айрес, Баварската опера в Мюнхен, Вашингтонската национална опера, Цюрихския оперен театър, Националната опера в Хелзинки, Опера „Бастий“ в Париж, Франкфуртската опера, Театро Лисео в Барселона, Театро Реял в Мадрид, Нидерландската опера в Амстердам и други.

Родена е във Велико Търново. Завършва Средното музикално училище „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе със специалност цигулка. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика. Професионалният й дебют като оперна певица е през 1995 година в Софийската националната опера. През 1998 г. е поканена лично от директора на Виенската опера Йохан Холендер и прави успешен дебют в                Щаатсопер – Виена, където от 1999 г. до 2003 г. е щатна солистка. От есента на 2003 г. до момента е постянен гост-солист там.

През лятото на 2003 г. с ролята на Антония в операта „Хофманови разкази“ от Офенбах дебютира на Залцбургския фестивал, където през годините пее в концерти под диригентството на Рикардо Мути, Зубин Мета и Марис Янсонс.

През 2009 г. Красимира Стоянова е удостоена със престижното звание „Камерзенгерин“ от австрийския министър на образованието, изкуствата и културата, което е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци.

През 2007 г. Красимира Стоянова е обявена за „Музикант на годината“ от предаването „Алегро Виваче“ на БНР, а през 2015 г. получава почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Работи с най-големите диригенти на нашето време, сред които Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Сейджи Озава, Мюнг-Вун Чунг, Франц Велзер-Мьост, Фабио Луизи, Даниеле Гати и др.

Има огромен оперен и песенен репертоар. Част от богатата й звукозаписна дейност са четирите компактдиска с оперни арии с Мюнхенския Радиооркестър под диригентството на Фридрих Хайдер и Павел Балев, получили множество престижни награди; серия от дискове с Баварското радио, Чикагския симфоничен оркестър, Оркестъра на Концертгебау, Виенските симфоници под диригентството на Марис Янсонс, Рикардо Мути и Жорж Претр. Записва диск за Музикална къща „Гега Ню“, съдържащ всички публикувани песни на Пучини.

Особен успех имат и нейните DVD записи на „Еврейката“ с Виенската Щатсопера, „Отело“ на Театро „Лисео“ в Барселона, „Евгений Онегин“ на Нидерландската опера в Амстердам и на „Ковънт Гардън“ в Лондон, „Кавалерът на розата“ и „Любовта на Даная“ от Залцбургския фестивал, както и „Реквием“ от Верди на Цюрихската опера.

Изнася песенни рецитали на сцените на „Карнеги хол“ в Ню Йорк, в Щатсопер и Музикферайн – Виена, в Парижката опера „Бастий“, Операта във Франкфурт, Баварската опера в Мюнхен, Миланската скала, Оперния театър в Цюрих, на международните фестивали „Пиано Екстраваганца“ в София, „Вечери в Балабановата къща“ в Пловдив.

През 2005 г. Красимира Стоянова гостува в Русе с песенен рецитал в рамките на 45. МФ „Мартенски музикални дни“, като подари на фестивалната публика и на русенци едно изключително по своята класа преживяване. Записът от този необикновен концерт с вокални творби на Гуно, Доницети, Пучини, Чайковски и Рахманинов днес е в златния фонд на Българското национално радио.

През 2018 г. Красимира Стоянова е специално избрана и поканена за участие в легендарната юбилейна оперна възстановка на „Аида“ в чест на Франко Дзефирели в Миланската скала, което е не само неин пореден триумф, но и изключителен престиж и признание за българското оперно изкуство.

В България оперната прима е чест гост на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Софийската опера, Пловдивската филхармония, Нов симфоничен оркестър и др., под палката на Васил Казанджиев, Георги Димитров, Емил Табаков, Росен Миланов, Павел Балев и др. Рециталите й „Славянски оперни арии“, „Верди арии“ и „Веризмо“, съвместно с Маестро Балев, получават Международната класическа музикална награда за 2012 г., както и годишните награди на германската музикална критика за 2012 г., 2014 г. и 2017 г.

През декември 2019 г. Красимира Стоянова представи концертно изпълнение на операта „Евгений Онегин“ от Пьотр Илич Чайковски със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР под диригентството на Павел Балев, което беше едно от централните музикални събития в НДК през сезон 2019/2020 г., през юни 2020 г. откри с концерт престижния Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив, през юли изнесе блестящ камерен рецитал съвместно с българския пианист Людмил Ангелов във Виенската опера, а от 9 до 15 ноември по покана на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ за първи път в Русе ще проведе майсторски клас по повод 60 годишния юбилей на училището.

Красимира Стоянова е и най-значимият частен дарител на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. С предоставените от нея лични средства беше изцяло обновен концертния роял „Steinway D“ и реновирани десетки пиана. Това е изключителен жест и безспорен знак за принадлежност и благодарност към училището, дало началото на нейната професионална реализация, за отговорност и съпричастност към съдбата на младите български таланти. Това е един достоен акт на висока човешка добродетел с изключителен принос за повишаване качеството на българското образование в областта на музикалното изкуство и повишаване конкурентоспособността на нашите млади професионалисти, което без съмнение дава силен тласък за значително подобряване качеството на концертната дейност и професионалното обучение на учениците ни и за високото професионално равнище на международните конкурси, фестивали и майсторски класове, които училището организира.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов