Русенският университет откри собствена ботаническа градина

Животът

27-05-2021, 13:18

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Русенски университет откриха изложба

„В последните години рядко се откриват паркове и градини. Приветствам тази идея! Вярвам, че тя ще бъде развита. Сигурен съм, че това красиво кътче ще се превърне в емблема на нашия град, място, където витае младежкият дух, където науката, образованието и културата се срещат! Днес академичната общност, както и жителите на област Русе имат повод за гордост. Считам, че бъдещето е немислимо без усвояването на нови знания относно опазването на растителното богатство и съответно изграждането на устойчив екологичен баланс!“, това каза областният управител на Русе Борислав Българинов по време на церемонията по откриването на Университетската ботаническа градина към РУ „Ангел Кънчев“.

Така Русенският университет става едно от най-зелените висши учебни заведения в страната и едва третият ВУЗ, който има собствена ботаническа градина. Уникалният комплекс от учебни корпуси, спортна зала и студентски общежития, простиращ на повече от 200 дка., вече включва в себе си и ботаническа градина. В колекцията на парка влизат повече от 300 местни и чуждоземни дървесни и храстовидни видове, които заедно с формовото разнообразие наброяват около 400 таксона. Част от тях са вековни дървета, засадени в годините преди Освобождението. Най-старото дърво е на цели 180 години. Пред растителните видове има и табели с QR-кодове, където наименованието на съответното растение бива изписвано освен на български и на още четири езика – английски, френски, немски и руски. Разбира се в мобилното приложение по-любопитните могат да намерят и детайлна информация за растенията. 

Сред официалните лица бяха още кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместник Енчо Енчев, както и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. Домакини на събитието бяха чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и д-р Петя Ангелова, ръководител на екипа по създаването на ботаническата градина.

Интересен факт е, че именно в Русе е открита първата ботаническа градина в България от Иван Саранов. През 1887 година тя бива обособена на територията на „Образцов чифлик“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов