Отличиха най-активните читатели от Ценово

Животът

25-05-2021, 15:25

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спортният дух завладя учениците от община Ценово

Осем души от Ценово получиха грамота и юбилеен сборник, посветен на  Георги Сава Раковски. Те бяха определени като най-активните читатели на Народно читалище „Христо Ботев“. Церемонията по награждаването беше по повод 24 май – празника на българската духовност. На поканата на читалищното настоятелство се отзоваха петима от номинираните. Колкото и невероятно да прозвучи, дори и без да се влага доза дискриминация, в групата попаднаха само представители на нежния пол. Всички те посещават библиотеката по няколко пъти в седмицата. Повечето от най-активните читатели са на средна и младежка възраст.

По лавиците на библиотеката трудно могат да се задържат нови книги. Дори и за някои от най-популярните заглавие се чака на опашка с предварително записване.

„Не на шега, но по време на епидемията от ковид едно от най-доброто спасение е хубавата книга. Особено през зимния период читателите от възрастното население се увеличиха най-малко два пъти. През летните месеци най-активни читатели са на ученическа възраст. Оформи се и поток от постоянни читатели“, сподели читалищният секретар Веска Димитрова.

Всяка година от бюджета на читалището се заделят най-малко по 2000 лева за закупуване на нова литература. Читалището е сред редовните участници в проекти на културното министерство за обновяване на книжния фонд.  Предварително сред активните читатели се провежда допитване на предпочитаните заглавия. Тенденцията през последните месеци е да се търсят произведения, по които са заснети филми. Читалището в Ценово е сред малкото в страната, което може да се похвали, че има немалко читатели дори от населени места в съседни общини.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)