Спортният дух завладя учениците от община Ценово

Животът

17-05-2021, 18:45

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Защо 17 май е Ден на българския спорт?

С разнообразни игри и състезания учениците от четирите училища в община Ценово отбелязаха Деня на спорта на 17 май. Директорката на ОУ „Христо Ботев“ в Ценово Камелия Леонова сподели, че на тази дата през 1894 г. в София пристигат първата група от учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. За първи път в България се внасят футболни топки и уреди за гимнастика. Празникът се отбелязва официално в страната ни от преди шестнадесет години. Г-жа Леонова официално поздрави отбора от училището, който зае второ място на областното състезание по безопасност на движението.

Спорният дух и желанието за победа завладяха почти всички момчета и момичета от школото, дошли да се включат н надпреварата. Организаторите се опитаха да пресъздадат реална обстановка, защото състезанията се проведоха на стадиона. Всяка от надпреварата предизвикваше радостни емоции и възгласи сред победителите. Момичетата и момчетата трябваше да проявят не само сила и бързина, но и съобразителност, ловкост и точност. Учениците бягаха като преодоляваха различни препятствия, преминаваха през тунели, стреляха  с топки в цел. Във всичките състезание изключително важна роля изигра екипният принцип, за да се постигнат добри резултати и да се пресече финалната права.  Заради повишения интерес от страна на участниците някои от игрите се провеждаха на няколко етапа. Особено силни вълнения предизвика тегленето на въже и скачането в чували. При едно от състезанията децата трябваше да проявят съобразителност и да изпълняват в синхрон поставените задачи.

Празникът завърши с футболна среща между момчетата, а момичетата се включиха в игра на народна топка. Повечето от участниците не скриха, че спорната надпревара ги е заредила като енергийна напитка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов