Великденска магия завладя малки и големи в община Ценово

Животът

01-05-2021, 07:00

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Великденска украса радва жителите на Ценово

Празничното настроение в навечерието на Великден постепенно завладява малки и големи в община Ценово. Във всички населени места е разположена пъстроцветна украса. В четирите големи села се проведоха и различни конкурси, посветени на най-големия християнски празник.

На Велики Четвъртък се организира голямото боядисване на яйца в ОУ „Христо Ботев“ в Ценово. В инициативата се включиха всички класове. Освен че украсиха яйцата в комбинация от причудливи цветове и нюанси, учениците овладяха различни техники. Те използваха листа от растения, ориз, силикон и лепенки, за да постигнат причудливи фигурки. По традиция първото яйце беше потопено в червена боя и преподавателките орисаха децата за здраве и успехи. Преди това учениците присъстваха на драматизация на приказката за боядисването на яйцата и избора на цветове. В залата беше подредена и изложба с великденски мотиви. Пиленцата, зайчетата и кошничките с яйца бяха изработени от рециклирани материали. Ръководството на училището награди участниците в конкурси, проведени през април.

В Караманово се проведе конкурс под мотото „Моят цветен Великден“. Участниците имаха пълна свобода да изявят талантите си в различни направления. За първи път се включиха и представители от други населени места в общината. Най-активно участваха децата от ДГ „Радост“. Съвсем естествено е, че малките палавници очакват с най-голямо нетърпение празника за боядисване и чукане с яйца. Под ръководството на своите преподаватели те изработиха композицията „Светото Възкресение“, която заслужено получи призовото отличие. Освен традиционните символи за празника – пиленца, зайчета, нашарени яйца и обкичено великденско дърво,  е аранжирана традиционна българска пита, украсена с червени яйца. Организаторите на конкурса от НЧ „Светлина“ отличиха с втора награда апликацията на Андрея Ненова. Трето място завоюва творбата на Мартин Бориславов. Като финал момчетата и момичетата рецитираха стихотворения, посветени на Великден.  Празничният рецитал беше споделен в социалните мрежи.

Великденският конкурс в Новград се проведе в три категории – за рисунка, украса и изписано яйца. Надпреварата премина под мотото „Великден през моите очи“. Участниците бяха разпределени в две възрастови групи, като най-оспорваната „битка“ бе за призовите места при украсата. След дебати журито присъди отличия на Селин Неджибова и Радостин Игнатов. Свои рисунки изпратиха малки художници от търговищкото село. Надарево и свищовското Алеково. Деца от Русе също се включиха със свои рисунки. Отличията бяха присъдени на Елица Върбанова и Тим Нойф от Русе.  С наградата за най-шарено великденско яйце си тръгна Янислава Цанкова, а  журито присъди специалната награда на Десислава Симеонова.

В читалищната библиотека в Долна Студена е подредена изложба с рисувани яйца. В инициативата се включиха не само деца от училището, но и от детската градина. Шестнадесет момичета и момчета предложиха освен традиционното багрене на яйца, но и техники с перлена украса и мотиви на цветя.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов