В Гюргево отбелязват празника на града

Животът

22-04-2021, 00:00

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Втори мост над река Дунав искат Русе и Гюргево

С поредица от инициативи в съседно Гюргево посрещат празника на града, който по традиция се отбелязва на 23-и април. Тържествената програма започва още от утре, като разбира се ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки и няма да се допуска струпване на много хора на едно място. От 17.00 ч. ще се проведе концерт на открито в централния парк, като в него участие ще вземе оркестърът на Културен център „Йон Виня“. Те ще изпълнят традиционни румънски произведения. Същевременно на същото място ще бъде представена и специално подготвена за повода фотоизложба. Посетителите ще могат да се запознаят с над 20 стари и нови снимки, представящи населеното място в различни перспективи. По обед пък отново в парка ще бъдат връчени грамоти на 23 семейни двойки, навършващи през 2021-а 50 години от сключването на брак. Те ще получат още бутилка шампанско и еднократна премия от 500 лей, което се равнява на около 250 лв. За 23-и сутринта е предвидена традиционната литургия, а в следобедните часове ще бъдат отличени петима младежи, участвали в конкурс за есе на тема свързана с родния им град.

Припомняме, че от 1993 година насам жителите и гостите на това симпатично градче, известно за повечето от нас с историческия си музей, църквите, часовниковата кула на централния площад, красивия парк и паметните плочи на Христо Ботев, отбелязват празника на Гюргево на 23-и април.

През последните два програмни периода бяха реализирани множество проекти в различни сфери, целящи подобряване условията на живот в двата региона. В знак на традиционно добрите отношения между Русе и Гюргево областният управител Галин Григоров отправи поздравления към кмета на община Гюргево Адриан Ангелеску, както и към всички останали институции и жители от окръга, намиращ се от отсрещната страна на река Дунав. По-рано през деня Григоров проведе и разговор с префекта на Гюргево Анета Матей, като двамата обсъдиха актуалната епидемиологична ситуация. Общият брой на потвърдените случай на заболели от COVID-19 към края на вчерашния ден в Гюргевско е бил 10638. Активните случаи са общо 2021. Там също отбелязват лек спад на заболеваемостта от коронавирус.

Поздравления към гражданите и институциите в Гюргево бяха отправени още от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и от представители на местната и държавна администрация в региона.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен