Нина Димитрова беше удостоена с грамота на областния управител

Животът

13-04-2021, 08:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Област Русе на трето място по заболеваемост от Ковид-19 за изминалото денонощие

Директорът на Професионалната гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“ в Русе Нина Димитрова беше удостоена с грамота на областния управител Галин Григоров. Отличието й се присъжда за съществен принос към развитието на професионалното образование в дунавския град и региона. Поводът не е случаен. Днес първото техническо училище в Русенско отбелязва своя патронен празник и чества 60 години от първия полет на човек в Космоса. Поради наложените противоепидемични мерки в страната празникът бе отбелязан в тесен кръг от преподаватели и учители, но за сметка на това бе изпълнен с приятни емоции. Присъстващите имаха възможност да се запознаят с куп интересни подробности от историята на космонавтиката и физиката, а също така чуха и специално подготвен за целта рецитал.

Във всички класове на училището се обучават 203-ма юноши, като всяка година приемът е на около 30 – 40 ученици в общо две паралелки. Идеята на ръководството на школото е да привлече още повече млади хора, като за целта възнамерява да наблегне на все по-отчетливото присъствие сред седмокласниците. Това най-вероятно ще става чрез социалните медии, но и посредством срещи с бъдещите възпитаници, като акцентът ще бъде поставян върху предимствата от обучението точно в тази професионална гимназия. Директорът Нина Димитрова споделя, че по всяко време са готови да проведат и своеобразен ден на отворените врати и да запознаят желаещите да учат в училището и техните родители с условията и възможностите за последваща реализация. Само преди два месеца гимназията се е сдобила и с най-съвременен уред за зареждане на автомобилни климатици. Това е станало благодарение на участие в проект, целящ подкрепа за дуалната форма на обучение. Освен споменатата машина са закупени и още множество апарати, с които да се осигури най-съвременното практическо обучение на учащите, така че да бъдат изцяло подготвени за пазара на труда. Със задоволство и очевидно чувство на гордост г-жа Димитрова отчита фактът, че завършилите „Юрий Гагарин“ намират своя път в живота и се реализират като отлични специалисти, разработват и поддържат дори някои от най-големите промишлени инсталации. Не е случайно, че много от водещите фирми забелязват бъдещите си кадри на някои от националните състезания, където училището се представя достойно. Като пример може да бъде дадено републиканското състезание за най-добър млад техник в страната. Преди три години в надпреварата отборът на гимназията е заел трето място в България. В момента учениците се подготвят за друго престижно състезание – това за най-добър млад автомонтьор и водач на моторно превозно средство, което ще се проведе в края на април в Шумен. Спортът също не остава на заден план. Буквално преди дни осмокласникът Мирослав Атанасов е завоювал златен републикански медал по бокс.

Сред останалите планове на директорът е активна работа по проекти. Благодарение на такъв са били осигурени и средства за цялостния ремонт на основната сграда на училището.

Припомняме, че в гимназията бъдещите ученици могат да избират две професионални направления – електрически превозни средства – автотранспортна техника, както и енергетика и електротехника, в която обучаващите се придобиват широк набор от знания в сферата на климатичната, хладилната, отоплителната и вентилационната техника.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов