Слабостта и силата на Пламен Нунев: Любовта, Приятелите, Китарата и Доброто!

Той е най-разпознаваемият русенски политик за последното десетилетие

Роден е в град Бяла, Русенска област, през 1956г. Кариерата му е минала през структурите на МВР, където е стигнал до ниво директор на Служба „Полиция“.

Областен координатор на ГЕРБ – Русе от създаването на партията до днес. Депутат в 41,42 и 43-то Народно събрание. Като народен представител в 44-то Народно събрание, заема поста председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и член на комисията по отбрана. Пламен Нунев е женен, с двама сина и 4 внука.

Той е най-разпознаваемият русенски политик за последното десетилетие.  

Приятелите му са готови да влязат и в огъня за него, враговете му са непримирими. Той обаче има дарбата да обръща и довчерашни врагове в приятели. Прави го или като подава ръка за открит диалог, или като им показва, че вратата му е отворена за всеки, дори и тези, които се съмняват. Много хора са чували истории за готовността му винаги да изслуша и да помогне на човек в нужда. Никой обаче не е сигурен, докато сам не го изпита лично. Да стигнеш до него никак не е трудно, защото той е и най-достъпният политик в Русе - винаги там, където са хората. Не се страхува от „неудобни въпроси”, защото вярва, че истината и добронамереността са най-силните му оръжия. Достъпен е не само при непосредствените си срещи, но и по всички други канали за общуване в модерния свят, където хората го намират и често му пишат с молба за разрешаване на различни проблеми. Думите на благодарност пази като малки съкровища, те го топлят и трогват, когато животът го изправи пред поредното изпитание.

За политика Нунев може за да се говори много, особено за ролята му в обществения живот на Русе и региона, където повече от 12 години ръководи областната структура на ГЕРБ, но Човека и приятеля Пламен познават тези, които са били, са и ще продължат да бъдат до него, независимо от превратностите на съдбата и сменящите се обществени роли. Това са истинските стълбове в живота му – семейството и приятелите, особено приятелите от детството и младостта му, от времето, когато дори не е предполагал, че някога ще влезе в голямата политика. 

Един от тези приятели е известният шоумен Димитър Туджаров-Шкумбата. Всички знаят за това приятелство между тях, но повечето дори и не подозират, че то датира още от студентските им години, когато двамата живеят вратата до врата в едно от общежитията на Студентски град. Тогава Пламен Нунев учел в Спортната академия /по него време ВИФ/, а Димитър Туджаров се готвел за инженер в МЕИ. Това, което обаче истински ги сближава, не са съседните стаи, а общата им страст към музиката. И по-специално китарите. Да, точно китарите, които и двамата грабвали вечер и тръгвали по участия на различни младежки сбирки. Като спомен от онези години, Шкумбатата подарил на приятеля си първата акустична китара „Фендер”.

Всъщност връзката на Пламен Нунев с китарата има много дълбоки корени и те започват почти от детството му и училището в родния му град Бяла. За първи път се докоснал до струните, когато бил 13-годишен седмокласник. Година преди това разучил акордеона, но не развил толкова силна връзка с него, както със струнния инструмент. Само след години упражнения с китарата, вече бил готов да стане част от вокално-музикален състав. С приятели създали групата „Орбита”. Използвали инструментите и базата на местния младежки дом, за да репетират. Скоро имали и вокалистка, известната по-късно естрадна певица с артистичното име Роксана Белева. Всичко това им дало увереност все по-често да излизат пред публика, докато не започнали да ги канят да свирят по балове и забави. Строгите времена в началото на 70-е години в малкия град никак не се трогвали от артистичните занимания на гимназистите. Така, заради нарушение на вечерния ученически час при връщане от един концерт в съседно селище, Пламен и приятелите му музиканти се оказали с намалено поведение в училище.

Когато животът го отвел до нови и различни отговорности, след завършването на висшето образование, Пламен Нунев прибрал китарата. Вадел я все по-рядко пред по-тесен кръг приятели, но никога не се разделил истински с нея. Обещавал си време, но времето все не стигало за опъване на струните. Такова време получил най-сетне по време на пандемията миналата година. И макар никога да не е спирал с обществените ангажименти и организационната работа, поне вечерите му били свободни. Започнал да си припомня старите умения. Свирел и пеел, а записаните си като клипове изпълнения изпращал за критичен поглед на другия си добър приятел от музикалните среди Митко Щерев. Създателят на „Диана Експрес” се превърнал в негов нов дистанционен учител и коректив при завръщането му към любимото хоби. Влади Въргала пък му помогнал да си избере нова китара, като лично го завел в специализиран магазин и останал до него, докато заедно не се съгласили върху един от инструментите.

Дали е перфектен или не, когато свири и пее от душа, за влюбените очи на Таня това няма никакво значение. Вече 9 години, откакто двамата са си казали  „Да” край романтичния бряг на Созопол, а когато и да ги погледне човек, изглежда сякаш вчера са докоснали за първи път ръцете си и още се търсят, преоткриват, светят, когато са заедно.  Любов и кашлица не могат да се скрият, казва народната мъдрост, а тяхната любов е истинска радост и вдъхновение за света около тях. Дали защото хората просто обичат любовта, но мекото присъствие на Таня до Пламен омиротворява и най-върлите му критици. Когато тя е до него, лицето на влюбения мъж измества това на енергичния политик, а Таня е абсолютно убедена, че „той е чиста душа”.  Той е винаги усмихнат и не таи в сърцето омраза или чувство за мъст, не се рови в спомени, бързо прощава и продължава напред, защото за него е важен настоящия момент, казва Таня за съпруга си. Спечелил сърцето й с това, че е грижовен, без да е обсебващ. Влюбвала се бавно в него, докато откривала качествата му и нещата, които ги свързват – музиката, спорта,  природата, романтиката, любовта към дома… И двамата са неуморно търсещи, носят заряда на откриватели и приключенци, а част от проявата на силната воля и дух на спортиста Пламен Нунев е и страстта му към изкачване на върхове. Откакто са заедно, покоряването на планинските първенци вече не е самотно занимание, защото плътно до него  в предизвикателствата е и тя.  

И макар да го жали заради постоянната му натовареност, за това, че телефонът не спира да звъни и да пристигат съобщения до късно вечер, Таня знае, че точно тази динамика и чувството, че е полезен, е това, което му носи радост и го кара да се чувства истински жив. Неговата способност да организира и да взема бързи решения му помагат да е толкова ефективен в работата си. Неговата сила са многобройните му приятелства в цяла България, и все приятелства, създадени още в студентските години, казва жената до Пламен Нунев.

За него тя е ръката, която го успокоява и вдъхновява, прави живота красив, сплотява семейството. Тя е моят истински коректив, в чиито думи винаги се вслушвам, казва Нунев и гледа с любов сътворената с ръцете им градина в къщата на село. Най-голямата радост и за двамата е домът им да се напълни с децата. Истински ги забавляват случки, когато хора им признават, че смятали внуците им за техни деца. Просто връзката на Таня с малките Пламен, Никол, Белослава и Николай е видимо толкова силна, когато играят заедно, карат колелета или са на излет сред природата, че объркването е съвсем естествено.

Част от голямото семейство на Пламен Нунев е и сестра му Анелия. Бившата лекоатлетка, която заради изкючителните си постижения като спринтьор,  получава прозвището „най-бързата бяла жена в света“, признава „Той не е просто моят батко, който винаги ме е подкрепял и защитавал, той е повече от брат. Пламен е най-добрият ми приятел!” В годините партньорството им и на обществената сцена е извело не една и две каузи в областта на спорта до успешен финал.

Политиката колкото дава, толкова и взема, но все пак хубавото и светлото, което човек пази в сърцето си, зависи и от личната му ценностна система.  За Пламен Нунев едно от най-силните и значими събития, а и негова лична кауза, това е станалата традиционна „Молитвена закуска”, която се провежда всяка пролет в САЩ в първия четвъртък на месец февруари. Общо 8 са до сега участията му, благодарение на които е имал възможността да се докосне до такива светли личности и миротворци, като изпълнителният директор на Световната програма по изхранване на ООН Дейвид Бийзли, мотивационния лекар Ник Вуйчич, който е роден без крака и ръце и въпреки това успява да води пълноценен живот и да вдъхновява милиони хора, Далай Лама и много други. През повечето от участията му в молитвените закуски Пламен Нунев е придружаван от съпругата си. С Таня обичат да си спомнят и да разговарят за хората и събитията от тези срещи. „Да бъдем добри и да спасим света с доброто, което е над всички партии и религии!” Това е идеята, която събира миротворците от цял свят на тази всеобща молитва. Това е посланието, което Таня и Пламен са избрали да изпращат към света с мислите и делата си!



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)