Алисе Муртезова: Ако на днешния ден отдадем заслужена почит на жени като Майка Тереза, това ще е много добър знак към Вселената

Животът

08-03-2021, 12:00

Снимка:

Личен архив

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Алисе Муртезова: Резки движения в здравеопазването не трябва да се правят

Всяка дама има нужда да бъде обичана, подкрепяна, да може да разчита на човека до себе си, казва тя

“Ако на днешния ден се сещаме и отдадем заслужена почит на жени като Майка Тереза, то това ще бъде много добър знак към Вселената. Тогава този празник на жената ще има и по-голям заряд и ценност”. Това сподели в интервю за Дарик радио Алисе Муртезова, изпълнителен директор на УМБАЛ “Медика” Русе и кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ/СДС. Тя разказа пред медията каква следа е оставило у нея присъствието й на конференцията за канонизиране на Майка Тереза в Шкодра, Албания, където е била като представител на благотворителната организация “Каритас”.
“Най-интересното беше, че всеки ден започваше с различна молитва, на различните религии. Пъстротата от хора, всички различни гледни точки, които се обсъждаха, разговорите в неформална обстановка, посещенията на храмове и деца в нужда, това дава един друг поглед върху живота. За мен тази жена е велика.”
Муртезова разказва, че в нейното семейство Денят на жената и майката е бил винаги на почит. “Аз съм от една неголяма общност, така наречените алиани. Жената при нас е издигната на пиедестал. Изключително много се работи върху това жените да са образовани, защото самата философия на общността е, че колкото по-образована е жената, тя ще може да възпита по-образовано и здравомислещо поколение. Радвам се, че съм израснала в такава среда, защото ме е възпитавало не само семейството, а цялата общност. На 8 март ние със сестра ми винаги подготвяхме изненада за майка ми и баба ми, а татко винаги ни помагаше за това финансово. Той пък задължително им подаряваше цветя. Така възпитавам и собстеното си дете сега”.
И въпреки че е възпитавана да бъде свободолюбива, борбена и силна натура, тя не приема крайните форми на женска еманципация. Според нея всяка дама има нужда да бъде обичана, подкрепяна, да може да разчита на човека до себе си, затова е важно днес да почуства това, било то и само чрез едно цвете. “Всяко нещо, което не е крайно, е добро, дори и отрицателните. Те ни карат да се замисляме за това, което се случва около нас и ни дават друг поглед върху нещата. И еманципацията, която не е в крайна форма, е положителна. В сферата, в която работя, често разговаряйки с пациенти, техните близки и различни институции, се замислям над много неща, които преди пандемията не са ме занимавали дълбоко. Човек е така устроен, че когато има предизвикателства, точно тогава му се отключват тези спобности - да си прави сериозни изводи. Дано повечето хора да сме си ги направили след случващото ни се сега с тази пандемия” казава Алисе Муртезова. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов