Анкета разкрива разпознават ли младежите фалшивите новини

Животът

07-03-2021, 08:00

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Две представяния на книги в русенската библиотека

Инициативата дава старт на съвместен проект на Ротари клуб „Русе“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“

В световен мащаб един от всеки трима интернет потребители е дете. Младите хора са най-активни в търсенето на интернет съдържание, но те са и най-уязвими и най-често стават обект на кибертормоз от всякакъв характер. Разрешаването на този проблем е особено важно в съвременното дигитално общество. Той е и в основата на нова съвместна инициатива, насочена към борбата с фалшивите онлайн новини, тяхното разпознаване и игнориране.    

Проектът стартира с анонимна анкета, а нейната цел е да се разбере доколко младежите са подготвени да разпознават и противодействат на фалшивите новини. Резултатите ще аргументират необходимостта от обучение на младите хора за неподатливост към различни форми на радикализации в обществото. Проектът се осъществява от Ротари клуб „Русе“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“, с подкрепата на институции и специалисти по психология, педагогика, право и криминалистика.

Анкетата е достъпна през книгоразделители, които се раздават в заемната на библиотеката. Тя обхваща възрастовата група от 11 до 14 години. Отваря се при сканиране на QR кода на гърба на книгоразделителя (най-лесно става през вайбър) с всеки телефон. Съдържа 11 въпроса с избор на отговори, а попълването й не отнема повече от 10 минути. Лицата на книгоразделителите са с портрети на български писатели и русенски общественици и техни крилати фрази и мисли, като идеята е прекият досег с културното писмено наследство и неговите носители да събуди интерес и желание у читателя да се запознае с творчеството и живота им.

Крайният срок за попълване на анкетата е 30 март. Резултатите ще бъдат представен на ротари клубовете в цялата страна, но, според партньорите в реализирането му, е приложим и на международно ниво и има потенциал за надграждане.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов