Две представяния на книги в русенската библиотека

Животът

05-03-2021, 07:00

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме 133 години от основаването на русенската библиотека

На 9 март от 17:30 ч. в читалня (синя) на първия етаж на библиотеката преводачът д-р Христо Боев представя романа на румънската писателка Чела Серги „Паяжината на паяка“. Романът се публикува с издателство „Нордиан“.

За „Паяжината на паяка“ преводачът споделя: „Срещата на българския читател с този изключителен роман на Чела Серги е доста закъсняла. Публикуван през 1938 г., Паяжината на паяка“ е вероятно най-атмосферният от всички междувоенни румънски романи. Наред с живо претворения Букурещ, присъстват силно и българските градове: София, Силистра и Балчик, като последните два са по онова време част от Румъния. Смайващо е магическото присъствие на морския град със своите задушевни кафенета и кръчми, ослепителни хълмове, и, разбира се, най-синьото море. Литературният Балчик на Чела Серги остава най-поетичното пресъздаване на българския град до момента, стигащо до нас чрез този модерен роман-пътепис“.

Заедно с „Паяжината на паяка“ д-р Христо Боев ще представи и своята монография „Различната Добруджа в литературата между войните“, оценена високо от проф. Петър Стоянович – научен редактор на изследването. Тя е своеобразно допълнение към романа на Чела Серги, защото изследва и него наред с други. Книгата съдържа и 100 страници за Йордан Йовков в съпоставителен анализ с румънски автори.

Д-р Христо Боев за втори път ще гостува в Русе, представяйки румънска проза.

„Ако се изгубите във „вечността“ на егото, дайте си мислено само пет минути живот и се върнете при ЛЮБОВТА.“ С  това послание русенската поетеса Руслина Александрова се обръща към своите читатели в новия си проект „Сборник стихове и философски импресии „Пет минути живот”. Той включва стихове и импресии, сътворени от нея през различни периоди от творческото й битие.

Книгата е издадена благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи 2020“. Част от проекта е и представянето и популяризирането на този културен продукт чрез различни комуникационни канали.

За предпремиерата на „Пет минути живот“ поетесата избира русенската регионална библиотека, на  която благодари в предговора за подкрепата по организацията на събитията, които популяризират новата й книга. На 11 март 2021 г. в 18:00 ч., в сектор „Изкуство“, Руслина ще срещне своята „Пет минути живот“ с първите й читатели. Поради противоепидемичните изисквания, публиката ще бъде ограничена, затова събитието ще се предава онлайн в страницата на библиотеката във Фейсбук.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)