Нова секция в сайта на Областта информира за изборите

Животът

05-03-2021, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рекорд на поставени ваксини в област Русе - 503 за денонощие

От днес на сайта на Областна администрация Русе заработи специално обособена секция относно предстоящите избори за народни представители на 4 април тази година. В раздела, който е на следния уеб адрес: https://www.ruse.bg/izbori-za-narodno-subranie-2021, ще бъдат публикувани актуални новини, както и информация относно изборния процес.

Към настоящия момент там могат да бъдат изгледани два видеоклипа, разработени от Централната избирателна комисия. Те са с продължителност от по 30 секунди и целят разясняването правата и задълженията на гражданите.

Припомняме, че всеки български гражданин, който е навършил 18-годишна възраст към датата на изборите има право да упражни своят вот. Освен това той/тя не трябва да е поставен под запрещение или да изтърпява наказание лишаване от свобода. Същевременно хората с трайни увреждания, които не могат да гласуват в изборно помещение трябва до 20 март да подадат заявление в писмена форма или през интернет страницата на Общинската администрация, за да гласуват с подвижна избирателна кутия. Пропусналите този срок могат да го направят до 29 март, но ако в населеното място вече има назначена подвижна избирателна комисия.

В ход е организационно-техническата подготовка на изборите, като до момента всички предвидени дейности както от страна на Областната управа, така и от Районната избирателна комисия и общините са изпълнени в определения срок. Припомняме, че бяха проведени консултации за образуване на Районна избирателна комисия, а след нейното назначаване тя беше осигурена материално-технически от Областна администрация Русе. Също така в областната и общинските администрации са създадени технически екипи. От своя страна кметовете на общини са образували избирателни секции, а РИК – Русе са определили единната им номерация. Вече са обявени и местата за поставяне на избирателни списъци и са съответно публикувани на интернет страниците на общините. Във всички общини от региона има и назначени секционни избирателни комисии.Припомняме, че до 7 април включително функциите на областен управител ще бъдат изпълнявани от заместник областния Свилен Иванов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен