9 дни с превишения на фини прахови частици са отчетени през февруари в Русе

9 дни с превишения на средноденощната норма за ФПЧ10 (50 µg/m3) са отчетени от Автоматичнта станция „Възраждане“ в Русе през месец февруари.  Те  варират от 1.1 до 2.4 пъти над нормата, като измерена максимална стойност е регистрирана на 21 февруари - 121,95 µg/m3. С това от началото на годината са отчетени общо 13 превишения на нормите на  този замърсител. Дните с  превишения се свързват с използването твърди горива за отопление в битовия сектор (основно дърва и въглища), както и метеорологични фактори - липсата на вятър, наличие температурни инверсии, мъгли. Завишени, но не превишени са измерените  стойности на азотните оксиди и въглеродния оксид. Най-неблагоприятно за разсейването на замърсителите на въздуха в приземния слой на атмосферата  е тихото време и слабите ветрове със скорост от 0 до 2 метра в секунда, регистрирани през периода. През последната седмица на февруари е отчетен трансграничен пренос на прахови частици от пустинята Сахара, което също се отрази на качеството на въздуха.

През същия период на изтеклата година са регистрирани 20 дни с превишения на СДН за ФПЧ10, като шестнадесет от тях през месец януари и четири през февруари, с максимално отчетена стойност 145,15 µg/m3, т.е 2.9 пъти над нормата.

За задържането на атмосферните замърсители допринася и топографията на града, стъпаловидното разположение на района, непрекъснатите редове от многоетажни с наличие на разположени между тях ниски сгради (съответно  източници  на  емисии).

Анализът на данните през последните пет години показва намаляване на броя дните с нарушено качество на атмосферния въздух (КАВ) по отношение на фините прахови частици.  От 2015 г. те са били 79, през 2018 г. – 65 дни. През 2019 г. в сравнение с 2020 г. са отчетени по-малко дни с превишения – 42 броя.

Средногодишната концентрация (СГК) за фини прахови частици до 10 μm за гр. Русе през последните години е под заложената норма - 40 μg/m3.  Изчислената за АИС „Възраждане”  СГК през 2020 г. е 34,7 µg/m3.

За община Русе все още се отчита неизпълнение единствено на изискванията за годишно превишаване на среднодневната норма (СДН) за ФПЧ10 до 35 пъти. Превишенията се отчитат през отоплителния сезон.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов