МЕДИКА и КиндиРу с инициатива за ранното детско развитие

Животът

02-03-2021, 17:55

Снимка:

Медика

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Баба Марта върза над 800 мартеници в "Медика"

УМБАЛ „Медика Русе“ и КиндиРу - Русе стартират съвместна инициатива, посветена на ранното детско развитие. От втори март 2021 г. нататък всяко бебе от русенска област, родено в болницата, ще получава подарък от Академията за бебета, деца и родители – ваучер за 3 безплатни посещения на клас „Платипус“. Майките ще получат текстилна чантичка, в която могат да носят принадлежностите на бебето за заниманията.

Екипът на УМБАЛ „Медика Русе“ се стреми да превърне раждането и първите моменти с бебето в едно щастливо, спокойно и ведро преживяване за майката. За да се чувстват родилките спокойни, са настанени в чисти и топли стаи със собствен санитарен възел, оборудвани с всичко необходимо както за тях, така и за детето. След самото раждане, за да може майката да си почине, медицинските сестри предлагат да поемат първите грижи за бебето. Ако тя пожелае, може да го остави при тях в залата за новородени през нощите или когато има нужда от малко време за себе си. Наред с това опитните детски сестри непрестанно консултират майката за кърменето, като обясняват всичко за храненето на бебчето. Насочват я как да прави тоалета му, да го къпе и да сменя пелените. Често родилките си тръгват от отделението по Неонатология с подарък – мил жест от персонала или партньорите на болницата.

Новата инициатива е от полза както за ранното детско развитие на бебетата, така и за тонуса на майките. КиндиРу е австралийска програма, посветена на развитието на детето от шестата му седмица до седмата година. Основната цел е да се осигурят различни стимулации на бебетата и децата под формата на разнородни игри. Съобразно възрастта, в занятията са включени упражнения за сила, координация, фина моторика, визуална, тактилна и слухова стимулация на децата. В Русе Академията за бебета, деца и родители се ръководи от Диана Минкова – специалист по ранно детско развитие, магистър кинезитерапевт. За седемте години, като  единствения КиндиРу експерт в нашия град, тя е обучила над 2000 деца и е помогнала на техните родители да бъдат първи и най-добри учители на своите рожби.

Майките, които са получили ваучер за безплатни посещения, могат да го използват от шестата седмица до пропълзяването на децата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов