Баба Марта върза над 800 мартеници в "Медика"

Животът

01-03-2021, 13:05

Снимка:

УМБАЛ Медика

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пламен Нунев направи дарение за защитни облекла на УМБАЛ "Медика Русе"

В първия ден от женския месец, даряващата радост на малки и големи Баба Марта отново посети Лечебни заведения „Медика“. Добрата старица зарадва всички пациенти, посетители и служители от трите болници, медицинските центрове и ДКЦ-2, като закичи над 800 мартенички.

Колко малко е нужно на човек да се усмихне! Eдин мил жест, минута внимание и светът става по-добър. Именно това приобщаване към хилядолетната традиция, дава на хората  усещането, че са част от една общност, едно цяло, на което винаги може да се разчита. Съхраняването на обичая опазва и родовата памет, която според някои теории е ключът към здравето и щастието в личния живот.

Народните занаяти носят в себе си красота, въображение и творчество, което не може да се сравни с продуктите, получени от фабричната конвейерна линия. За това и тази година ръководството на Лечебни заведения „Медика“ избира част от обредните украшения да бъдат ръчно изработени от самодейците на Пенсионерски клуб - с. Красен. За да бъде празникът истински и настроението тържествено,  председателят на клуба Райна Абрашева отново лично се превъплъти в образа на Баба Марта.  Другата част от мартениците групата лечебни заведения получи от БЧК, като израз на благодарност за подкрепата и помощта към най-голямата доброволческа организация у нас. Родителите от Клуб "Майки със смели сърца" - Русе към сдружение „Смело сърце“ също поднесоха на медиците гривни от червени и бели конци.

Въпреки че Баба Марта не можа да влезе в Ковид отделението, екипът и пациентите му също се почувстваха празнично. Още миналата седмица те получиха ръчно изработени мартеници от хората от дом „Възраждане“.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов