През април стартира изграждането на канализация в Средна кула и Долапите

Животът

27-02-2021, 17:20

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рекорд на поставени ваксини в област Русе - 503 за денонощие

Няма никакъв повод за притеснение сред жителите на област Русе относно захранването с вода в региона. Това стана ясно от проведено заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД Русе. То беше водено от областния управител Галин Григоров.

Припомняме, че захранването с питейна и битова вода в региона става посредством кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници. По-детайлната справка показва, че нивото на покритие с водоснабдителни услуги в цялата област е 100%. Обслужват се общо 87 населени места чрез 33 водоснабдителни системи. За целта се използват 220 броя водоземни съоръжения. Проверка на експертите показва още, че максималното използвано количество вода в региона непревишава 62% от общия наличен дебит. По време на заседанието беше обсъдено и изграждането на канализационна мрежа в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“, както и на няколко колектора в т.нар. „Нова махала“ на гр. Русе, които ще отвеждат отпадните води към градската пречиствателна станция. Добрата новина е, че вече са подписани почти половината от договорите за изпълнение на мащабния инвестиционен проект. Останалите предстоят да бъдат подписани до края на пролетта. Към момента споменатите колектори не са свързани към канализационната мрежа на града, а са директно заустени в река Русенски лом. Реализирането на проекта ще доведе до и до пълно покритие на града с канализационна мрежа, отвеждаща към пречиствателната станция, а също така и 100 % пречистване на всички отпадни води.

Също така по време на днешното заседание беше отчетен бюджета на Асоциациятя за 2020-та година и приет този за настоящата.

На събранието присъстваха още заместник областният управител Валентин Колев, главният секретар на Асоциацията Пламен Спасов, кметове на общини, както и управителя на „ВиК“ ООД – Русе Сава Савов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов