21 нови случая на COVID-19 в област Русе

Нов рекорд по поставяне на ваксини

За изминалото денонощие на територията на област Русе са установени 21 нови случая на COVID-19, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Най-много нови случаи има в най-голямата община, а именно Русе – 19. По един новозаразен има и в общините Борово и Сливо поле. Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 8225, а преболедувалите остават 7360. Активните случаи са 381. Запазва се и тенденцията за сравнително по-малък брой намиращи се на болнично лечение в региона. По последни данни към момента общо те са 123-ма души, но 31 от тях са в реанимация.

За последното денонощие с положителен тест за коронавирус са починали един мъж една жена. Ръководството и екипът на Областна администрация Русе изказват съболезнования на роднините и близките на покойниците. Смъртните случаи на хора с COVID-19 от началото на пандемията до сега са 488 на възраст между 26 и 98 години. 298 от тях са мъже, 190 са жени.

Позовавайки се на данните от Единния информационен портал става ясно, че за последното денонощие област Русе отстъпва от вчерашното 16-то място по заболеваемост в страната и сега е на 20-то. За изминалите 24 часа няма област без нови случаи, като с най-малко е Търговище – 3 случая.

До момента са поставени общо 4550 дози от ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Астра Зенека“, като повторна доза са получили общо 855 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил. Само за последното денонощие са извършени 611 имунизации. От както беше обявен през съботния ден „зелен коридор“ в област Русе до днес са поставени над 1600 първи дози.

Припомняме, че ръководството на Областна администрация Русе е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона. От Областния оперативен щаб апелират за спазване на всички въведени противоепидемични мерки.

Днес зелен коридор за имунизация има само в МБАЛ „Юлия Вревска“ в гр. Бяла от 09.00 ч. до 18.00 ч. Там всеки ще може да бъде ваксиниран без предварително записване на час. В част от другите кабинетите ще се извършва реимунизация на попадащите във втората и трета фаза на ваксинационния план.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)