Двойно скачат цените на гробните места в Русе

ГЕРБ са против проектонаредбата за драстично увеличаване на цените

Общината предвижда да увеличи цените на гробищните парцели в парковете в „Чародейка“ и „Басарбово“. Предложението касае промени в наредбата за организацията и дейността на гробищните паркове в Русе, публикувани на сайта на Общински съвет-Русе.
Ако бъде прието, за ползване на парцел до 15 години в „Чародейка“ сумата се увеличава двойно - от 25 лв. на 50 лв., а за гробищен парк „Басарбово“ – от 20 на 40 лв.
Откупуването за вечни времена се увеличава близо три пъти, но ще има отстъпка, ако гробното място има покривна плоча или циментово-мозаечна замазка. Мотивът е, че така се поддържа по-лесно. За вечни времена на „Чародейка“ таксата от 125 лв. става 325 лв., а ако има плоча или замазка – 260 лв. В „Басарбово“ парите са от 100 лв. на 295 лв., а с плоча или замазка – 230 лв.
Има и предложение да отпадне изричното писмено съгласие от наследниците за ново погребение в същото гробно място. Това, според изготвилите проекта, ще позволи максимално използване на наличните гробищни места.
В същото време ще бъде забранено засаждането на дървета в парцелите или в гробните места, както и изграждането на пейки, маси и огради в тях. Строителни и каменоделски услуги ще могат да се извършват след подаване на предварително уведомление по образец към „Обреден дом“, а длъжностно лице ще определя на място границите за извършване на дейностите.
В коментар за проектонаредбата на пресконференция вчера зам.-председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Наталия Кръстева категорично заяви, че ще гласуват против увеличението. „Не разбирам защо в период на пандемия местната власт увеличава такси, данъци и цени на услуги“, допълни Кръстева, а в същото време се увеличават заплати.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)