Над 300 ваксини срещу COVID-19 бяха поставени за ден в Русе

321 души от област Русе, които не попадат в настоящата фаза на имунизация срещу COVID-19, получиха първа доза от ваксината на AstraZeneca през днешния ден. Това стана ясно от проведен преди минути разговор между областния управител Галин Григоров и началника на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Тя информира, че в РЗИ през днешния ден са направени 60 ваксини, като в региона са работили 6 специализирани кабинета. В четири от тях не се е изисквал предварително записан час. Единствено със записани часове ваксинация се е извършвала в Регионалната здравна инспекция, както и в болницата в Бяла.

В двете университетски болници в Русе бяха поставени общо 150 дози, като 80 от тях са направени в УМБАЛ „Медика Русе“, а 70 в УМБАЛ „Канев“. В Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ днес са имунизирали 27 човека. Същевременно в Медицински център 1, по-известен като бившата Втора поликлиника се стигна до удължаване на работното време до 16.00 ч. като направените имунизации там бяха 40. В Многопрофилната болница за активно лечение „Юлия Вревска“ в Бяла след записване през вчерашния ден днес поставиха 44 ваксини. От лечебните заведения коментират, че за имунизацията през деня са идвали и цели семейства. Най-младият имунизират пациент е бил на 19 години, като той е избрал да получи първа доза от ваксината в Университетска болница „Медика Русе“, а най-възрастният е бил ваксиниран в УМБАЛ „Канев“. Става дума за мъж на 90 години.

Същевременно от Регионалната здравна инспекция през деня са раздавали и флакони от ваксината на AstraZeneca на част от общопрактикуващите лекари в региона.

Припомняме, че вчера отново в РЗИ бяха сложени 20 дози от споменатата ваксина. Така в двата почивни дни в споменатите лечебни заведения, както и в РЗИ бяха поставени общо 341 дози от ваксината на AstraZeneca.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)