143 години свободен Русе!

Животът

20-02-2021, 13:08

Снимка:

Емил Кьостебеков, ФК "Дунав"

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе отбелязва 143 години от Освобождението си

„143 години от онзи паметен ден, в който Русе отново стана свободен! Нека следваме идеалите на предците си и помним, че свободата нито ни е дадена даром, нито трябва да се приема за даденост! От нас зависи колко единни ще сме и дали ще успеем да съхраним и предадем силата на българския дух на идните поколения! Поклон пред подвига на героите!“, заяви областният управител Галин Григоров по случай днешния празник.

Официалната церемония беше сравнително кратка, като приветствия към русенци отправиха директорът на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, кметът на община Русе Пенчо Милков, както и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов. Панихида в памет на загиналите и благодарствен молебен за извоюваната свобода бяха отслужени от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия. В края на церемонията присъстващите поднесоха венци и цветя в знак на признателност и почит.

За патриотичното настроение допринесе и солиста от детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство Мартин Сиромахов, който изпълни акапелно „Хубава си, моя горо“. Пред входа на Пантеона на възрожденците, където се проведе днешната церемония, беше строен и почетен караул от Регионален клуб „Традиция“. Освен това от дружеството представиха и оръжия от периода на Руско-турската Освободителна война. Освен да се докосне до оръжията, всеки можеше да научи и нещо ново за тях или за водените сражения за Освобождението на България не само около Русе, но и в страната.

 

 Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия