Галин Григоров заряза лозите в Пиргово

Областният управител Галин Григоров и тази година спази традициите и извърши така нареченото ритуално зарязване на лозите край село Пиргово. Лозовите клонки бяха подрязани от Галин Григоров и кмета на населеното място Стефан Барбуков. С надежда за добра реколта и както повеляват обичаите веднага след това зарязаните пръчки бяха полети с медно котле, а в началото беше отправена молитва за здраве и добра година.

„Да е здраве, плодородие и берекет, а бъчвите да са пълни с вино! Честит Трифон Зарезан!

Нека бъдем единни и да не позволяваме на разни псевдоидеологии да заличат родното ни самосъзнание! Нека спазваме традициите и обичаме България!“, каза Григоров.

Поради пандемията от COVID-19, тази година не се състоя типичната празнична програма, която по принцип включва множество песни и танци в изпълнение на местните самодейци, които са представяли отлично община Иваново във всевъзможни творчески конкурси и надпревари. Не се проведе и любимото на всички хоро на мегдана на селото, което бива водено лично от „царя на лозята“, който през миналата година беше Димитър Бригов. Припомняме, че за най-добър стопанин за 2020-та беше определен изпълнителният директор на винарска изба „Две могили“ Емил Стоянов.

Днешният празник е сред най-древните и обичани народни празници. Той е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов