Бяла почете паметта на Юлия Вревская

Животът

06-02-2021, 10:18

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бяла почете паметта на Юлия Вревская

143-години се навършиха от смъртта на руската баронеса

Бяла отбеляза 143 години от смъртта на руската баронеса Юлия Вревская. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Заради епидемичната ситуация не са организирани масови събития. Жителите на Бяла и представители на институции са почели паметта на Вревская с поднасяне на венци и цветя на гроба й, намиращ се в двора на Историческия музей, и на паметника до църквата "Св. Георги".
Юлия Вревская е медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Със собствени средства от продаден имот създала медико-санитарен отряд от 22 лекари и сестри, с които в края на юни 1877 г. работи в 45-та военно-полева болница в румънския град Яш.
Вревская пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла на 20 ноември същата година. Командироване е месец по-късно в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник.
Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова. Тленните им останки с оригиналния надгробен паметник са преместени през 1907 г. в парка на новооткрития музей. След време от признателното население на Бяла е поставен паметник, изработен от скулптора Джока Радивоевич.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)