3 години затвор за пенсионера, убил с камиона си дете в Русе

76-годишният пенсионер блъсна по непредпазливост и уби с камиона си 5-годишно дете

Върховният касационен съд окончателно реши пенсионерът Петко Славов да изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за 3 години за причиняване по непредпазливост при управление на камион на смъртта на дете в Русе през 2019 година. 76-годишният пенсионер блъсна по непредпазливост и уби с камиона си 5-годишно дете в русенския квартал „Долапите“.

Делото е образувано по жалба на подсъдимия срещу присъдата на Апелативен съд – Велико Търново, с която е отменена присъда на Окръжен съд – Русе. С първоинстанционната присъда Петко Славов, след задължителната редукция на наказанието с 1/3 поради проведено съкратено съдебно следствие, е наложено наказание от 3 години затвор. Лишен е от право да управлява МПС за срок от 5 г.

„Предвид наличните по делото на не особено позитивни характеристики за него като дългогодишен водач на пътя и в частност пренебрегване на задължението за преминаване на управлявания камион на технически преглед, неявяване на тест за психическа годност, въпреки нуждата от това,поне заради възрастта, се отчита несъблюдаване на сериозни фактори, относими към пътната безопасност, формулиращи пренебрежителното отношение на Славов към стриктното спазване на правилата. Затова той трябва да изтърпи ефективно наложеното му наказание „лишаване от свобода““, посочват магистратите от ВКС.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на жалба или протестСнимка на Деня

Щрихи от Плевен