Беатрис Петрова е най-четящото дете на Русе за 2020 г.

Русе Лайф

21-01-2021, 10:00

Снимка:

Регионална библиотека "Любен Каравелов"

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

С нови 117 книги се обогати фондът на читалищната библиотека в Беляново

Наградите на най-четящите деца на Русе за миналата година бяха връчени в Библиотечко. Класацията беше в две категории: до 6- и до 14-годишна възраст.           

В категория до 6 г. възраст на пето място се класира Марина Викторова Велчева, на 6 години, със заети 62 книги. Четвърта се нареди Йоана Калоянова Либчева, на 5 години, със заети 65 книги. Почетното трето място зае Дилмана Юлиянова Гутева, на 6 години, със заети 80 книги. Втори стана Александър Коварщен, на 5 години, със заети 81 книги. Първенец в тази категория е Никол Цанкова, на 3 години, със заети 263 книги.

В категория 7-14 г. възраст, местата бяха разпределени както следва: на 5 място - Никола Александров Андреев, на 10 години, от ОУ „Иван Вазов“,  с прочетени 62 книги. Четвърта е Десислава Николаева Кехайова, на 8 години, от СОУ „Хр. Ботев“, с прочетени 69 книги. Трети се класира Борислав Стефанов Михайлов, на 8 години, от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, с прочетени 80 книги. Борислав е първият, изпълнил предизвикателството за четящи първокласници през м.г. и неслучайно попадна в класацията. На второ място е Вая Евгениева Севова, на 7 години, от ОУ „Любен Каравелов“, с прочетени 89 книги. А първото място и право да остави отпечатък в Алеята на четящите деца на Русе се падна на Беатрис Петрова, на 11 години, от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, с прочетени 289 книги.

Всички деца получиха грамота и подаръци от библиотеката и Издателсто "Хермес".

Тази година библиотеката обяви нова категория в класацията „Най-четящи“ и тя е „Най-четящо семейство“. В тази категория за 2020 г. на трето място се наредиха семейство Ангелови. Родителите Тихомир Ангелов с 24 книги, Андреана  Ангелова с 31 книги и децата Иван (86 книги) и Теодор Ангелови  (61 книги) – ученици в ОУ „Отец Паисий“ са прочели общо 202 книги.

Втори са семейство Тиханови. Бистра Тиханова и децата Калина (159 книги) и Добрин Тиханови (121 книги) – ученици в СУ „Възраждане“ са заели общо 280 книги. Първенци в категорията са семейство Гетови – дългогодишни читатели на библиотеката. Родителите Георги Гетов (156 книги), Мария Гетова (15 книги) и децата Самуил (146 книги)- ученик в ПГСАГ „Пеньо Пенев“ и Ралица (26 книги), която вече е студент са заели общо 343 книги.

Всички семейства получиха грамота и подаръци от библиотеката и Издателство "Хермес".

Наградите бяха връчени от директора на библиотеката Теодора Евтимова, която поздрави първенците и им пожела още много интересни и полезни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя използва случая да каже няколко думи за изминалата трудна и неблагоприятна за културния институт година. 

Читателят с най-много заети книги от отдел Заемна за възрастни е Атанас Владимиров с прочетени 260 книги през годината.

Най-малкият  читател, регистриран през 2020 г., е Кристиян Ангелов, който няма още навършена 1 година и  стана наш читател от съвместната инициатива "Бебе с книжка" между библиотеката и УМБАЛ “Медика“, която ще продължи и през настоящата година.

Най-възрастен читател за 2020 година е отново Тодор Савов на 94 години, а Иван Градев, който е  на 90 години, е един от най-възрастните ни активни читатели, прочел 125 книги.

Накрая, по традиция най-четящото дете за 2020 г. Беатрис Петрова остави и своя отпечатък за Алеята на четящите деца на град Русе.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов