Отбелязахме 800 години от създаването на Ивановски скален манастир

Животът

18-01-2021, 16:32

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

800 години от създаването на Ивановския скален манастир отбелязваме днес

Десетки миряни и духовници се събраха тази сутрин в Катедралния храм „Св. Троица“ в Русе, за да почитат паметта на основателя на Търновската патриаршия Свети Йоаким I. Според житието на светеца на днешната дата през 1246 година е било неговото успение. Точно в 08.00 часа беше отслужено утринно богослужение, а след това и архиерейска света литургия лично от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещени от енорията.
„За съжаление Св. Йоаким все още е непознат за българското общество. Той по-скоро остава в забвение.“, смята историкът от Регионалния исторически музей в града Евгени Георгиев. Той прави и съпоставка между него и Св. Сава Сръбски, тъй като двамата извоюват независими църкви за своите държави. Докато за сърбите е архиепископия, то за нас е патриаршия, която за разлика от сръбската независима църква е призната от всички останали. Евгени Георгиев посочва още, че светецът е бил явно образцов монах, защото неговата слава го съпътства както в Поломието, така и на Света Гора в Атон. Един от не толкова известните, но достатъчно показателни факти за неговото целомъдрие и авторитет е, че лично българският цар Йоан II Асен идва при него от столицата, за да го почете. Йоаким, който по онова време е обикновен монах, се превръща в духовен наставник на българския владетел. Негова се оказва и основната роля България да тръгне по пътя на прекратяването на унията с католически Рим и да се върне отново към Светото Православие. „След примас Василий, който на практика е бил почти униат по времето на сключената уния между цар Калоян и папа Инокентий III, на патриарх Йоаким се пада честта да възстанови чистото православие и не случайно в някои от средновековните източници Цариград Търнов е поставен наред с Рим и Константинопол като трети център не само на духовната и просветна култура, но и на православието.“, това споделя дядо Наум. Той също така посочва още, че много знайни и незнайни български имена са просяли в святост и са дали своя принос за развитието и утвърждаването на Светото Православие в света.
Архиерейска света литургия е била отслужена и в старопрестолната столица Велико Търново от тамошния митрополит Негово Високопреосвещенство Григорий.
Днешното събитие е част от предвидените инициативи, посветени на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви. До края на годината се предвиждат още множество както религиозни, така и светски събития, като конференции и изложби.
Припомняме, че председател на Организационния комитет по честванията е директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов, а членове са представители на Областна администрация Русе, Общините Иваново и Русе, Русенската Света митрополия, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Регионалния исторически музей, Националната комисия за ЮНЕСКО, на Инициативния комитет, както и представители на медии.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)