800 години от създаването на Ивановския скален манастир отбелязваме днес

Животът

18-01-2021, 06:58

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов посети Басарбовския скален манастир и обновения храм

Тази сутрин от 8 часа в Катедралния храм „Св. Троица“ в Русе ще бъде отслужено утринно богослужение, а след това и архиерейска света литургия лично от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещени от енорията. Поводът е успението на Свети Йоаким I, чийто житейски път е оставил дълбока следа с доказан във времето принос за утвърждаването на националната идентичност и духовенство. Счита се, че благодарение на него страната ни се възвръща в лоното на православието.
Събитието е част от редица мероприятия, посветени на 800-годишнината от създаването на скалният манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, известен като Ивановските скални църкви. Основан през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и български патриарх на Второто българско царство, днес той привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Негови дарители са царете Йоан Асен ІІ, Йоан Александър и други представители на царския двор, на които са запазени ктиторски портрети. Манастирът има сложно устройство и обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест негови храма са запазени стенописи, разкриващи характерните черти на българското изкуство през ХІІІ и ХІV век. По време на Второто българско царство манастирът се утвърждава като водещ духовен и книжовен център, с дейността на който се свързва т. нар. „Висарионов патерик”. По стените на манастирските помещения се разчитат графити и надписи с важни исторически сведения. Световна известност имат и стенописите в църквата „Св. Богородица”, които се нареждат сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Техните художествени качества са причина за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. През ХІV в. манастирът става средище на исихазма. От 1978 г. е обявен за Национален археологически резерват, а днес Ивановските скални църкви са най-посещаваният обект на Историческия музей в Русе.
През днешния ден ще бъде отслужена и архиерейска света литургия във Велико Търново от Негово Високопреосвещенство Григорий.
До края на годината са планирани още множество разнообразни прояви. Сред тях са отслужването на литургии, провеждането на международна научна конференция с пленарни заседания във Велико Търново, пътуваща изложба, продукция на кратък документален филм за живота на св. Патриарх Йоаким I, издаване на пълната история на Ивановския скален манастир, валидизиране на серия от пощенски марки, посветени на годишнината и др. Събитийната програма се предвижда да обхване предимно градовете Русе, Велико Търново и София, където е просиял светецът. Проучват се възможностите и за провеждане на мероприятия в Атон, Европейския парламент и Генералния щаб на ЮНЕСКО в Париж.
Председател на организационния комитет е директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов, а членове са представители на Областна администрация Русе, Общините Иваново и Русе, Русенската Света митрополия, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Националната комисия за ЮНЕСКО, на Инициативния комитет, както и представители на медии.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)