От днес подаваме декларации за доходите си в НАП

Днес стартира данъчната кампания за 2021 г. В офисите на НАП могат да се подават декларации за доходите на физическите лица. През миналата година в приходната агенция в Русе са подадени от гражданите над 16 000 годишни данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ, като над 10 000 жители на областта са използвали ПИК, а над 3 000 - електронен подпис. Така общият дял на изпратените по интернет декларации достигна 82 %, докато през 2019 година е бил 51 на сто. На гишетата в офиса миналата година са били приети 1 969 бр. формуляри, а със съдействието на пощенските оператори още 889 бр. декларации.
През март 2021 г. след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде пусната и електронната предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2020 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане и през следващата година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите 30 април, напомнят от приходната администрация.
Юридическите лица подават декларациите си от 1 март до 30 юни за пръв път през 2021 г., според последните промени в законодателството. Срокът за плащане на корпоративния данък е 30 юни.
Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция www.nap.bg и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)