94 % от задължените лица изпращат справки в НАП-Русе по интернет

Парите

10-03-2018, 09:00

Снимка:

НАП Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Startup Europe Week в Русе днес

Глобата се налага за всяко физическо лице, за което не е подадена информация

           До 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2017 г. доходи на физически лица, посочени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), са длъжни да представят в НАП справка по образец за тези доходи.  До края на февруари в офиса на НАП в Русе приети 2 649 бр. от изискваните  справки, като от тях само  164 бр. са подадени на  работните места в салоните за обслужване на клиенти. Това показва, че 94 % от задължените лица са предпочели да ги изпратят по интернет и да се възползват от удобствата на  електронните услуги на НАП.

В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи на физически лица от:

-         друга стопанска дейност (извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, за авторски и лицензионни възнаграждения и др. посочени в чл. 29 от ЗДДФЛ;

-         наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;

-         други доходи  като стипендии за обучения, доходи от управление и контрол и др. посочени в чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ.

Доходите, които следва да се включат в справката, изчерпателно са описани в номенклатурата за вид на дохода към утвърдения от министъра на финансите образец на справката.

От НАП обръщат внимание, че в тази справка предприятията подават информация към приходната агенция и за всички изплатени  парични награди, както и предметните на стойност над 30 лв., тъй като тези доходи се облагат с данък върху доходите. Тези доходи подлежат на деклариране от получателите им с годишна данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица в срок до 30 април на годината, следващата годината на придобиването им.

Информацията от справките, които предприятията подават, позволява на приходната администрация да извърши съпоставка на декларираните данни от платците и получателите на доходи. Така, ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или ревизия.

Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко физическо лице, за което не е подадена информация или подадената информация не е коректна.

Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративен данък може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)