Теодор Цветков извади за четвърти път кръста от водите на Дунав (ВИДЕО)

Животът

06-01-2021, 13:38

Снимка:

Област Русе, Видео: Емил Кьостебеков

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Теодор Цветков преплува 280 км, а брат му Валентин избяга 280 км с благотворителна цел

Освен пожелания за здраве към русенци той отправи призив и за смирение.

За четвърта поредна година 26-годишшният русенец Теодор Цветков извади кръста на Богоявление от река Дунав. Освен пожелания за здраве към русенци той отправи призив и за смирение. „Хората трябва да се осъзнаят и да спазват 10-те божи заповеди!“, каза още Теодор Цветков веднага след изваждането на кръста. Според него трябва да бъдем по-смирени и да си помагаме взаимно. Той е вадил кръста на Богоявление и един път в Република Северна Македония.
Припомняме, че Теодор Цветков е треньор по плуване, а също така се занимава и с множество благотворителни каузи. През лятото на 2018-та година той постави рекорд на Гинес за преплуване на 10 километра с една ръка за 5 часа и 13 минути. Също така има и два златни медали от различни световни първенства. Към момента той учи магистратура по управление на институциите за социална работа в Русенския университет „Ангел Кънчев“. През тази година той планира да се включи в надпреварата „Ocean 7”, като преплува седемте най-трудни канала в света. До момента само 26 човека в световен мащаб са успявали да го направят. Неговото желание е да бъде най-младият и най-бързият състезател и разбира се първият българин. За целта обаче му трябва и финансова подкрепа в размер на над 60 000 лева.

От името на областния управител Теодор Цветков получи икона на Света Богородица Троеручица, която е реплика на чудотворната икона от Рилския манастир. Тя е направена ръчно по стара българска технология от Ясен Тодоров и е в унисон с православния канон. От своя страна кметът на община Русе Пенчо Милков му връчи хавлия и парична награда, а Негово Високопреосвещенство Наум дари победителя със сребърно синджирче с кръстче.
Припомняме, че поради наложените противоепидемични мерки тази година не се състояха традиционното литийно шествие, минаващо през центъра на града, както и приемането на войсковския строй от началника на гарнизона. Във водите на река Дунав се хвърлиха общо 20 смели мъже, които се опитаха да извадят кръста. Всички те получиха и грамота от областния управител Галин Григоров за съществен принос в съхраняването на българските традиции с послание да бъдат патриоти и достойни хора. Преди ритуала по хвърлянето на кръста беше отслужен и Богоявленски водосвет и благодарствен молебен лично от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и от свещеници от Русенската Света Митрополия.
Сред гостите на днешното събитие бяха още председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Димитър Недев и Енчо Енчев, както и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен