В русенско село за първи път избраха „Читател на годината“

Животът

04-01-2021, 14:22

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-автентичната сурвакница избраха в Караманово

Библиотеката при Народно читалище „Светлина“ в Караманово за първа година отличи и награди най-активните си читатели. Кратката церемония се проведе в първия работен ден на 2021 г. На нея присъстваха само с няколко човека при спазване на задължителните противоепидемични мерки. Грамотите за „Читател на годината“ и подаръците бяха връчени от кмета на населеното място Бисер Блажев.
В категорията за възрастни читатели отличието беше отредено за Ваня Иванова. Независимо че от пет години е пенсионерка, тя е един от най-активните членове на читалищното настоятелство. Читалището се е превърнало във втори дом за жената. Тя предпочита книги с историческа тематика и криминалета. Според библиотечния регистър Ваня всеки месец е заемала между 4 -6 четива. В детския отдел на библиотеката петокласничката Румяна Тошева изпревари голямата конкуренция. Освен към задължителната литература момичето проявява подчертан интерес към трилърите и световната литературна класика. И двете отличени читателки споделиха, че четенето им носи не само удоволствие и вдъхновение, но и ги стимулира да бъдат по-добри към близките хора и обкръжаващата действителност. Сред българските автори най-търсени са били произведенията на Георги Господинов, Венета Райкова, Калин Терзийски и Иво Сиромахов. Творбите на Нора Робъртс, Маджо Мойс, Елиф Шафак, Сандра Браун и Дейвид Балдачи оглавяват класацията за най-предпочитаните чуждестранни автори.
Не на шега ръководството на читалищната библиотека е на път да промени една от популярните български поговорки, която да звучи „Светът е оцелял, защото е четял, а не защото се е смял!“. „И в условията на пандемия читалищната библиотека продължи активната си дейност. По програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ спечелихме проект за закупуване на нови книги. Опитваме се да удовлетворим потребностите и желанията на читателите, които могат да се докоснат до най-новите заглавия на българската и чуждата литература“, сподели читалищният секретар Петя Герасимова. Тя е твърдо убедена, че отличаването на най-активните читатели ще се превърне в добра традиция.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов