Най-автентичната сурвакница избраха в Караманово

По инициатива на ръководството на Народно читалище „Светлина“ в Караманово за първа година се проведе конкурс за най-автентична сурвакница. Проявата е част от събитията за повдигане на градуса на доброто настроение в навечерието на коледните и новогодишните празници. В надпреварата се включиха 11 участника. „От дълбока древност ритуалът със сурвакането се свързва с наричанията за здраве, плодородие и берекет. Колкото е по-пищно е украсена дряновата пръчка, толкова по-добра и щедра ще бъде настъпващата година“, сподели читалищният секретар Петя Герасимова.

Журито от етнолози и учители трудно успя да стигне до единодушно решение. Всяка една от сурвакниците излъчваше собствена красота и много силно кореспондираше с местните обичаи и традиции. Специалната награда за най-малък участник се присъди на тригодишната Андрея Ненова. Второто място беше отредено за Мартин Бориславов. На челна позиция в класацията излезе сурвакницата на третокласника Стелиян Георгиев. Тя е с най-богата украса – освен традиционните изсушени плодове, люти чушки и пуканки са нанизани царевични зърна, а навързаните парички подрънкват като звънчета. Впечатление прави, че клончетата на дряновицата са увити с разноцветни вълнени конци, а липсват обичайните стиски с вълна. На победителите ще бъдат връчени награди, осигурени от кмета на населеното място Бисер Блажев.

Надпреварата за най-автентична сурвакница беше подета от местното читалище в началото на месеца. Като част от коледната украса читалищни работници в продължение на няколко дни украсяваха дрянова сурвакница с височина повече от 2, 5 метра. От читалищното настоятелство са категорични, че конкурсът ще се превърне в традиция. Петте най-добри  сурвакници ще бъдат изпратени за участие в националния конкурс, който ще се проведе във Велики Преслав.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов