В Русе затвориха капсула с послание за бъдещото поколение

В Русе бе херметически затворена капсула на времето, която съдържа послания за 2040 година. Събитието е в чест на юбилея на Русенската търговско-индустриална камара, създадена преди 130 години и първа по рода си в България.


Капсулата съдържа реплика на първия печат на Камарата от 1890 г., албум с аерофотографии на Русе и послания от кмета на Община Русе Пенчо Милков и областния управител Галин Григоров.
Запечатани с восъчен печат останаха и думите на настоящи и бивши председатели на Русенската камара, както и на председателя на Българската търговско-промишлена палата. Своята представа за бъдещето на града след 20 години предадоха и учениците, участвали в конкурса за есе по темата.


Капсулата е вградена в стената на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и ще бъде отворена на 15 април 2040 година. Мястото е символично, тъй като красивата сграда е построена през 1911 година за седалище на Камарата. Тази година с нейна финансова помощ сградата беше изцяло реставрирана и вече функционира парадният й вход, намиращ се точно под емблематичната часовникова кула.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен