С конкурс за есе и капсула на времето Русенската търговско-индустриална камара отбелязва годишнина

По нетрадиционен начин Русенската търговско-индустриална камара /РТИК/ ще отпразнува 130 години от създаването си – с конкурс за есе по зададено начало, насочен към всички ученици и младежи до 21 г., които се чувстват ангажирани с настоящето и бъдещето на Русе и имат идеи за неговото развитие. Инициативата се осъществява от Русенската търговско-индустриална камара със съдействието на Община Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Регионално управление на образованието – Русе, чиито представители ще участват и в оценяващото жури.

“Годината е 2040. Русенска-търговско индустриална камара се подготвя за честването на своя 150-ти юбилей. Но Русе не е същият - за две десетилетия много неща са се променили…”

С това встъпление организаторите провокират младите хора на Русе да изразят творчески своето визионерско мислене, като опишат представите си за това как според тях градът се е променил през тези години, какъв е техният личен принос или този на Камарата към промяната, как РТИК ще чества своя юбилей, или как въобще си представят бъдещето.

Всеки участник трябва да изпрати своето есе с препоръчителен обем 250 – 300 думи на е-мейл адрес info@rcci.bg, заедно със своите имена, възраст и телефон за контакт.

Краен срок: 8 ноември

Най-високо оценените ще бъдат наградени с парична награда:

  • Първо място - 500 лв.
  • Второ място - 300 лв.
  • Трето място - 200 лв.

За участниците ще бъдат предвидени и допълнителни поощрителни награди от съорганизаторите.

Най-добрите творби ще бъдат включени в специална капсула на времето, която ще бъде запечатана и съхранявана в Регионална библиотека „Любен Каравелов” – сградата, построена през 1911 г. за седалище на първата в България Търговско-индустриална камара. Капсулата ще бъде отворена 20 години по-късно и новото поколение ще има възможността да прочете как са си представяли Русе техните родители 2 десетилетия по-рано. А вече порасналите младежи от своя страна ще могат да си дадат равносметка за изминалото време.

За въпроси и допълнителна информация относно конкурса тук.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)