Учителката Фичка Божкова бе наградена с грамота на областния управител

Поводът - Деня на народните будители

В навечерието на един от най-обичаните български празници – Деня на народните будители, областният управител на област Русе Галин Григоров поздрави дългогодишната учителка по икономика на промишлеността г-жа Фичка Божкова. Той отправи поздравления към нея за здраве и мъдрост, с които да продължи да съгражда нравствените устои на българската нация.

„Учителят трябва да бъде пример както за своите ученици, така и за обществеността! Вие сте сред тези преподаватели, които са успели да запалят пламъка на познанието в своите ученици, но същевременно сте ги научили и на едно от най-важните качества – да бъдат хора! За всичко това говорят техните дела и думи…!“, се казва във връчения от негово име поздравителен адрес на преподавателката, която този април навърши достолепните 100 години.

Тя беше удостоена и с грамота на областния управител за цялостен принос към образователната система на Русе и региона, а в знак на уважение и признателност получи реплика на ритон с протоме на козел от Панагюрското златно съкровище.

Госпожа Божкова е родена във Варна през 1920 година в семейството на юриста Димитър Савов и пианистката Иванка Вангелова-Савова, завършила Виенската консерватория, която пък произхожда от тревненския род на летописеца поп Йовчо. Майката на госпожа Фичка Божкова е първата учителка по пиано на композитора Светослав Обретенов. Интересен е и фактът, че дядото на г-жа Божкова по майчина линия, Анастас Вангелов, 16-годишен се бие като опълченец на Шипка, а впоследствие завършва Военното на Негово Величество училище и става офицер от царската армия.

Преподавателката, за която нейните ученици продължават да говорят, че ги е спечелила с интелигентност и доброта, е завършила икономика в Софийския университет през далечната 1944 година. До пенсионирането си тя е работила като преподавател по икономика на промишлеността в средните училища на гр. Русе, последно – в Техникума по облекло, днес Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов