Община Русе отбелязва Световния ден на донорството и трансплантациите

Община Русе е една от седемте български общини, които отбелязват Международния ден на донорството и трансплантациите 10 октомври.

В събота вечер сградата на общинската администрация бе осветена в зелено, като част от информационната кампания на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. След 19 часа на същия ден Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът на пл. „Стефан Стамболов“ и сградата на общината в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, както и крепостта „Царевец“ във Велико Търново също бяха включени в инициативата.

Днес между 13 и 14.30 часа пред сградата на Община Русе доброволци от Български младежки червен кръст ще раздават информационни материали по темата. Целта е да бъде насърчен общественият дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот.

202 рози, колкото са донорите на органи в България, ще бъдат засадени в парковото пространство до НДК на 14 октомври в израз на благодарност към медицинските специалисти, донорите и техните семейства. В тяхна подкрепа на 17 октомври ще бъде създадено и 3D сърце в атриума на Националната галерия в София.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)