11 нови случая на COVID-19 в област Русе за изминалите 24 часа

Двама са новоизлекуваните пациенти

По данни на Регионалната здравна инспекция петима мъже и пет жени на възраст между 33 и 83 години, както и едно момиче на 6-годшина възраст са диагностицирани с COVID-19 за изминалото денонощие. По-голямата част от тях са в добро общо състояние, без сериозна симптоматика и съответно са оставени под домашна изолация. Други четирима души са на болнично лечение. Двама мъже на 45 и 83 години от Русе са хоспитализирани в Университетска болница „Канев“, 76-годишна жена от село Стърмен е настанена в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, а същевременно мъж на 72 години от Русе е приет с данни за пневмония в столичната болница „Пирогов“.

При други четири случая от останалите седем е установена епидемична връзка. Става дума за 33-годишна жена и 47-годишен мъж, които са съответно майка и баща на две различни деца, посещавали детска градина „Звездица 2“. Що се касае до 6-годишното момиченце, то е ученичка от 1а клас на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, но тук е важно да се отбележи, че детето не е посещавало училище повече от 10 дни, тъй като е било поставено под карантина като контактно на брат си. Припомняме, че той е ученик в девети клас в същото училище, като неговата положителна проба стана ясна на 21-ви този месец. С положителен PCR тест за коронавирусна инфекция е и майка им. Оплакванията на момичето се изразяват предимно в повръщане, диария и отпадналост.

Останалите три случая са при 57-годишен мъж от гр. Две могили, както и при две жени на 43 и 60 години от гр. Русе. 60-годишната жена работи като помощник-възпитател в 1-ва група на детска градина „Червената шапчица“, филиал „Светилник“. Контактни на жената са 21 души, от които 16 деца, трима човека, работещи там, както и двама души от семейството й. Всички те остават под 14-дневна домашна изолация. От страна на Регионалната здравна инспекция продължава провеждането на епидемиологичното проучване.

От началото на пандемията диагностицираните с COVID-19 в областта достигнаха 417, като понастоящем активните случаи са 56. От тях 19 са на болнично лечение, а 37 са под домашна изолация.

Напълно еднакво е разпределението между мъже и жени сред активните случаи – 26. Без промяна остава разпределението при всички заболели от началото на пандемията. 238 са жените, а мъжете са 179, което в проценти е респективно 57% и 43%.

За изминалото денонощие от COVID-19 са излекувани още двама пациенти в Русенско, което означава, че броят на излекуваните от началото на пандемията в региона стана 340.

Областният оперативен щаб е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"