Откриха първия паметник на Васил Левски в Русе

Стотици се събраха в Парка на възрожденците, за да станат свидетели на този момент, чакан повече от 20 години от всички русенци

Първият паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Русе вече е реалност. Определят това като събитието на годината за крайдунавския град.

Стотици се събраха в Парка на възрожденците, за да станат свидетели на този момент, чакан повече от 20 години от всички русенци.

„Ще се обърна към вас в този паметен ден, на който се радвам и с трепет очаквах да присъствам. Русе – това са русенци и силата на Русе е в нашето единство и единение. Единението е в настоящето, единението е във времето. Това, което днес ни събра – откриването на паметника на Васил Левски, е от тези моменти и поводи, които да ни накарат да погледнем човека до нас и да го хванем за ръка. А не поводи, които ни карат да ни разделят – защото такива има безспорно много“. С тези думи кметът на Община Русе Пенчо Милков изказа своята радост и гордост, че именно на този знаков ден той е тук като кмет и като гражданин на Русе.

Сред официалните гости на събитието бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на „Сдружение за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе“ и народен представител Искрен Веселинов, народният представител Георги Стоилов, председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев, ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, както и множество представители на държавната и местна власт.

Паметникът на Васил Левски е създаден от Инициативния комитет „Сдружение за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе“ с председател Искрен Веселинов, като всички 160 хил. лв., необходими за неговото изграждане, бяха събрани чрез дарителска кампания.

След официалната церемония най-големите дарители получиха специални грамоти и награди, а паметникът на Апостола на свободата беше символично предаден на кмета на Община Русе Пенчо Милков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов