Фотография на Васил Левски е едно от съкровищата на РИМ – Велико Търново

Мисия

25-08-2020, 12:00

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Снимката е открита през 1960 г. в семейния албум на Богдан Пенев

Фотография портрет на Васил Левски от 1870 г. е едно от съкровищата на Регионален исторически музей – Велико Търново. ️Снимката е с размери 10,3 х 6 см. Изображението е допоясно в анфас. Левски е с пригладени към тила коси, с поглед обърнат надясно. Облечен е в тъмно сако с кадифена яка и широки ревери, елек и бяла риза. Снимката е тонирана и каширана.
На гърба й с черно мастило е изписано: „Лето 1870, август 15-тий”. Под този текст следва друг с лилаво мастило: „В знак на приятелството ни подарявам Г-на Сава Пенева”.
Васил Левски дарява своя портрет на търновският революционер и по-късно Ботев четник Сава Пенев. Това е една от най-популярните снимки на Апостола. Подобни екземпляри се съхраняват в ЦДА – София и РИМ – Ловеч.
Оригиналната фотография на Васил Левски, която е притежание на нашия музей е в най-добро физическо състояние и се използва за илюстриране на почти всички научни и научнопопулярни издания, свързани с живота и делото на Васил Левски.
Снимката е открита през 1960 г. в семейния албум на Богдан Пенев – син на Сава, от тогавашния уредник в Търновския музей и бъдещ професор по археология Димитър Овчаров.. Тя е дарена на музея и е в експозиция от 1985 г.
Портретът на Апостола е експониран в музей „Възраждане и Учредително събрание” на втория етаж в зала „Васил Левски и Вътрешната революционна организация”.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)