Доброволците от Ценово са за пример не само в Русенска област, но и в страната

Продължаващите пожароопасни жеги станаха повод да се проведе обучение на членовете на доброволното формирование в Ценово. Събирането  започна с благодарствени думи от началника на РУ ПБЗН в Бяла Свилен Рачев. Той не скри, че доброволците от Ценово са най-добрите в Русенска област, а на национално ниво повечето от колегите им биха завидели благородно. „Благодаря ви, че при необходимост ни оказвате навременна и почти професионална помощ в гасенето на пожари. Винаги можем да разчитаме на вашата помощ“, не скри комисар Рачев. От началото на годината доброволците са се включвали в 18 акции по потушаване на пожари и запалвания в различни населени места на общината. Заради незапомненото  засушаване през последните месеци местната противопожарна команда е гасила запалвания в сухи треви и стърнища. Имало е случаи да се помага и при гасенето на пожари в жилищни и стопански сгради. Доброволците разполагат със собствен противопожарен автомобил, към който може да се прикачи и автономна водоноска. Всички имат необходимите лични предпазни средства и специализирано оборудване. Доброволците си припомниха най-важните мерки за безопасност, начините на действие в огнище на запалване както и системата за оповестяване. Местните пожарникари не скриха, че разчитат и на съдействието и помощта с техника от земеделските производители.

„В момента съставът на формированието е от осем души. Всички те работят в общинската администрация, което е предпоставка екипът да се сформира за минути. Трябват ни още двама мъже, за да окомплектоваме напълно състава“, сподели ръководителят на доброволното формирование Митко Макавеев. Една от задачите е да се закупят нови специализирани обувки, ръкавици и дихателни апарати. Доброволците с интерес разгледаха професионалното оборудване на пожарникарите.

Доброволното формирование е участвало в различни аварийно-спасителни дейности при природни бедствия, оказване на помощ на закъсали шофьори през зимата, наблюдение на нивото на водните басеини.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов