С таблети се сдобиха 28 деца от ромската общност в община Ценово

Устройствата са осигурени по програма „РОМАКТ“, финансирана от Съвета на Европа и Европейската комисия

Зам.-кметът на община Ценово Ваня Игнатова, която е и координатор по програма „РОМАКТ“, зарадва 28 ученици с чисто нови таблети. Децата са от ромски произход и учат в Долна Студена, Караманово и Ценово. Това са населените места в общината, в които живеят компактни маси от ромската общност. Устройствата са осигурени по програма „РОМАКТ“, финансирана от Съвета на Европа и Европейската комисия.

Раздаването на таблетите започна от Долна Студена, където девет ромчета в неравностойно положение вече ще могат да провеждат обучение в дигитална среда. В Караманово шанс за по-добро обучение имат седем деца от социално слаби семейства, а в Ценово с нова придобивка са 12 момичета и момчета. На връчването на таблетите присъства и Русан Георгиев - представител на ромската общност.

„Предварително беше определен списъкът с учениците, които ще получат устройствата. Едно от основните изисквания беше децата да изпитват затруднения при обучението в условията на електронна среда“, уточни Тодорина Тодорова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация.

В началото на април беше подписано споразумение за партньорство и включването на община Ценово в Програмата „РОМАКТ“. Основната идея е да се създадат възможности за диалог и взаимодействие между маргинализираните общности и местната власт. За подобряване на обучението на ученици в неравностойно положение от община Ценово бе предвидена сумата от 2570 евро. Първоначално по сметката на общината бяха преведени 80 на сто от предвидените средства. Останалите пари ще бъдат отпуснати при приключване на проекта.

Таблетите ще се съхраняват през лятото в учебните заведения. При необходимост ще бъдат раздадени на малчуганите. Устройствата със сигурност ще се използват и в часовете по информационни технологии. Децата искрено благодариха и единодушно заявиха желанието си новата учебна година да започне в училище и да влязат отново в класните стаи.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)