Читалня на открито „отвори врати“ в Долна Студена

Паркът в село Долна Студена за трета поредна година се превърна в лятна читалня. В продължение на месец, всеки петък, алеите и площадките се превръщат в зона, ангажирана само от деца. „Всеки, който пожелае може да стане читател в лятната библиотека на открито. В инициативата се включват не само ученици от местното школо, но и деца от други населени места, дошли при баба и дядо за ваканцията през летните месеци. Повечето от „читателите“ се оказаха момичета. Момчетата засега отказват, но се надявам рано или късно и те да се присъединят към нашата група“, сподели секретарят на НЧ „Пробуда“ Ивелина Анчева.

През първия ден на лятната читалня децата четоха не само книги от задължителната литература. Немалка част от любопитните протегнаха ръце и към всекидневниците и седмичните вестници. Малките читатели се интересуваха от народните приказки, басни и стихотворения. Няколко майки, придружаващи децата си, се превърнаха в ревностни слушатели. Те не скриха намерението си отново да посетят читалнята на открито и да бъдат послушна читателска аудитория.

Всяко едно от децата имаше възможност да прочете откъс от избрана от него книжка. Независимо от сериозното занимание, всеки си тръгна с добро настроение, а детската глъч и радост от игрите продължаваха да звучат по площадките почти до залез слънце. Ивелина Анчева сподели, че всяка лятна читалня ще бъде съпроводена с изненада за децата. По всяка вероятност при следващото четене участниците ще трябва да нарисуват любимия си герой от приказките.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов