Самодейци от Долна Студена с ритуал откриха жътвената кампания

Жътвата на пшеницата по долното поречие на Янтра е в разгара си. В полята до късна вечер кипи усилен труд. По думите на земеделските производители тази година реколтата е с около 30 на сто по-ниска. Сушата през зимата и в началото на пролетта е единствената причина за по-ниските добиви. В бункерите на комбайните влизат средно по 500 кг/дка, а житото е с много добри хлебопекарни качества.

И тази година прибирането на реколтата се превърна в повод да се проведе ритуалът Жътва в района на село Долна Студена. Самодейци от читалище „Пробуда“ по автентичен начин пресъздадоха ритуала. За домакин на възстановката бе избран земеделският производител Стефан Сидеров. Той се занимава със земеделие от близо 20 години и обработва 1000 декара земя, повечето от които са заети със зърнени култури. „Началото на жътвата се превръща в празник за всеки стопанин. Самодейци от години пресъздават ритуала като по този начин не само пазят традицията, но и умело приобщават и по-младите“, не скри читалищният секретар Ивелина Анчева.

В ранното утро по пътя към нивата освен жътварски песни се понесоха и наричания за успешна жътва, щедра реколта и благосклонна природа.  Спазвайки обичая, жътварките се бяха облекли в дълги бели рокли, увили около главите си бели кърпи и закичени с китка цвете. Групата беше предвождана от най-младата жътварка. Тази година това беше четиринадесетгодишната Стефания Димитрова – дъщеря на земеделския стопанин. Поверието гласи, че стопанката зажънва първата ръкойка. По този начин прибирането на реколтата ще приключи навреме и житото ще напълни хамбарите. Самодейките със сърпове и паламарки започнаха да прибират житените класове. Първият сноп беше завързан с червен конец за здраве и берекет. По стара традиция стопанинът отправи молитва за плодородие и спорна работа. Той развърза широко кесията си и щедро хвърли сребърни монети около ожънатите класове. Редом до Стефан Сидеров стоеше с питка в ръце стопанката на дома. По парче от ароматния хляб – символ на плодородието получи всеки участник в ритуала. В края на възстановката се люшна и кръшно българско хоро. След ритуала всички жътвари бяха поканени в дома на стопанина за щедра почерпка.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)