От Русе стартират националните чествания на военните окръжия

На 2-ри юли от 11.00 ч. пред сградата на Военното окръжие в Русе се планира да бъде проведен ритуал по откриване на юбилейна плоча, посветена на 140-та годишнина от създаването на Военните окръжия в България. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Галин Григоров и началника на Военното окръжие полковник Цанко Недев.

По време на разговора двамата обсъдиха подготовката на събитието, като в същия ден от 12.30 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание се предвижда и провеждане на кръгла маса относно историята на военните окръжия в страната. Отново в Доходното здание, но от 14.00 ч. ще бъде открита и тематична изложба.

Русе е мястото, където ще бъде дадено началото на честванията, като в програмата на национално ниво е заложено във всеки областен град да бъде почетена годишнината. На 27-ми септември 1880 година с Указ на княз Александър I е обявено уреждането на длъжностите „Окръжни воински началници“, с което се поставят основите на формиране на структурите за военен отчет, на които наследник днес са военните окръжия.

Сред официалните гости, които се очаква да присъстват са заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков.

Припомняме, че събитието беше планирано да се осъществи на 28-ми февруари, но поради кончината на тогавашния началник на отбраната генерал Андрей Боцев, то беше отложено.

Събитието се организира и с техническата помощ на Община Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов