Детските градини на територията на Община Русе имат пълна готовност да отворят врати на 1 юни

Детските градини на територията на Община Русе имат пълна готовност да отворят врати на 1 юни.

Това стана ясно на срещата днес между зам.-кмета по хуманитарни дейности Енчо Енчев, началника на Регионалното управление по образование Росица Георгиева, началника на отдел „Образование“ към Община Русе Сашо Щерев, старши експерта в РУО Боряна Петкова и директорите на детските градини на територията на Общината.

Обсъдиха се спазването на всички противоепидемични мерки, свързани с борбата срещу разпространението на COVID-19, създаването на организация за приемане на деца в детските градини и опазване на тяхното и това на целия персонал здраве по време на учебния процес.

От предварително попълнените анкетни карти родителите на 1629 деца са посочили, че ще се върнат обратно в детските градини от 1 юни. Призивът на зам.-кмета г-н Енчев е децата, за които има кой да полага грижи в домашни условия, да си останат вкъщи и да изчакат края на извънредната обстановка. Този апел се отправя, за да може да се избегне вторичната вълна на заразата с коронавирус.

Задължително ще бъде измерването на температурата на всяко дете, преди да влезе в детската градина, а здравни специалисти ще бъдат на разположение през всички летни дни от годината.

С отварянето на детските градини от 1 юни предстоят и проверки от Регионалната здравна инспекция, както и от инспекцията по труда. Експерти ще следят за това дали се спазват всички условия за безопасност на работа.

Ресурсните учители, които работят с децата със специални образователни потребности, могат да продължат своята работа с тези деца, които имат най-голяма потребност. Директорите на детските градини имат ангажимент да дефинират и степенуват нуждите на всяко дете, за да бъдат избегнати движения на специалисти от една група в друга.

Община Русе ще съдейства и отговаря на всички възникнали по време на учебната работа въпроси.

На пресконференция днес заместник-кметът Енчо Енчев съобщи, че 1041 деца завършват четвърта група в детските градини в общината, а подадените към момента заявления за постъпване в първи клас са 936. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен