Община Русе продължава обработката срещу кърлежи и комари

Три пръскания срещу кърлежи и две срещу комари са извършени през месец април в Русе и околните населени места. Графикът за обработка на терените срещу инсекти е изготвен през месец март, а дейностите са разпределени до септември.

Освен на територията на града, обработка срещу комари е направена и в кварталите “Средна кула”, “Долапите”, “Образцов чифлик”и “ДЗС”, както и в малките населени места на общината. За днес също е предвидено наземно пръскане срещу комари в Русе, но при неблагоприятни метеорологични условия то ще бъде отложено за следващ подходящ ден. На 2 юни ще се обработват малките населени места и кварталите.

Третирането на зелените площи с препарат срещу кърлежи и бълхи също се осъществява по график в Русе, околните квартали и малките населени места. На всяка обработка присъстват служителите от отдел „Екология“, които следят както за количеството и качеството на използваните препарати, така и дали се покриват всички терени.

Припомняме, че на 10 март, след лобиране от страна на кмета на Община Русе Пенко Милков, Министерски съвет прие решение да отпусне 1,5 милиона лева, които да се използват за борба с комарите в крайдунавските общини. Средствата ще бъдат насочени към бюджета на Министерството на здравеопазването за ларвицидни обработки. Към момента се изготвят анализи за наличие на ларви на комари в биотопите им. Фирмата изпълнител има готовност при наличие на ларви да предприемат действие по обработка.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)