Къща-музей "Димитър Пешев" - спомен за спасителя на евреите в България

Тя е точно копие на родната къща на Димитър Пешев и е в центъра на града

Къща-музей „Димитър Пешев” е съвместен проект между Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел, който е реализиран в периода август 2002 – март 2003 г. Тя е точно копие на родната къща на Димитър Пешев и е адаптирана в центъра на града. Постоянната музейна експозиция разказва за събитията от март 1943 г. и за световно признатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев, допринесли за спасяването на евреите в България. И петимата са признати от мемориала „Яд Вашем” за „праведници на света”.
Експозицията е открита на 9 март 2003 г. във връзка с шестдесетата годишнина от кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. За реализирането на проекта особени заслуги имат кметът на Община Кюстендил инж.Кирил Алексов и посланикът на Израел Негово превъзходителство Емануел Зисман.
Обновяването на музея е свързано със седемдесетата годишнина от кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Цялостният ремонт на къщата и новата експозиция са финансирани от Община Кюстендил. Тържественото откриване е извършено на 8 март 2013 г. При подготовката на експозицията са използвани документи от Централния държавен архив, Архива на Министерството на вътрешните работи, Комисията по досиетата, Държавния  военноисторически архив – В.Търново, Държавния архив – Кюстендил, Организацията на евреите в България „Шалом” – регион Кюстендил и Регионалния исторически музей - Кюстендил. Консултирани са множество изследвания и документални сборници, сред които „Извън хватката на Хитлер” от проф.Михаел Бар-Зоар, „Човекът, който спря Хитлер” от Габриеле Нисим, „Димитър Пешев. Спомени” и др. Личните вещи са дарение от наследниците на спасителите на българските евреи. Кабинетът е възстановен с вещи, дарени от Народното събрание на България.

Източник: РИМ - Кюстендил



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)